Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økokrim krever ubetinget fengsel for ulvejegere

Økokrim vil at alle de seks jegerne som er tiltalt for ulovlig ulvejakt, skal sone fra seks måneder til to år i fengsel. Alle bør også miste jaktretten i tre til fem år, mener aktor.

Statsadvokat Tarjei Istad la i Sør-Østerdal tingrett ned påstand om fengsel for alle de seks mennene som er tiltalt for ulovlig ulvejakt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsadvokat Tarjei Istad la i Sør-Østerdal tingrett ned påstand om fengsel for alle de seks mennene som er tiltalt for ulovlig ulvejakt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En 48 år gammel mann blir beskrevet som hovedmann og initiativtaker til en felles jakt på tre ulver 15. februar i fjor. I tillegg skjøt han en ulv en måned senere da han drev revejakt på åte, og aktor mener mannen må sone to år i fengsel og fratas jaktretten i fem år.

Aktoratet beskrev 48-åringen som en person med et vedvarende forbrytersk forsett.

Ulvesaken

* Økokrim har tiltalt seks menn fra Elverum og Engerdal for ulovlig ulvejakt, forsøk på jakt og brudd på våpenloven. De er også tiltalt for organisert kriminalitet.

* De seks skal ha samarbeidet om å jage ulovlig på ulv inne i den lovfestede vernesonen for ulv i Norge.

* Etter tiltalen skal de tiltalte på initiativ fra en 48 år gammel mann fra Elverum, aktivt ha samarbeidet for å forsøke å skyte tre ulver 15. februar i fjor.

* 48-åringen er også tiltalt for å ha skutt en ulv i mars i fjor. En pensjonert politimann hjalp ham med å fjerne den skutte ulven og ble dømt til 16 dagers fengsel og 15.000 kroner i inndragning i en egen sak i september i fjor.

* Saken startet i Sør-Østerdal tingrett 2. mars. Aktor, statsadvokat Tarjei Istad la mandag ned påstander om ubetinget fengsel i to år for 48-åringen og straffer fra ett år og seks måneder og ned til seks måneders ubetinget fengsel for de øvrige fem. ©NTB

– Det har med holdninger å gjøre. I nesten enhver jaktsammenheng ser han etter muligheten for å skyte ulv, og hvis han ser en, skyter han, sa statsadvokat Tarjei Istad under sluttprosedyren.

Måtte avlytte

Påstanden ble lagt ned i Sør-Østerdal tingrett mandag ettermiddag. Saken er historisk i norsk sammenheng. Aldri tidligere har påtalemyndigheten greid å reise en sak mot det de mener er et organisert miljø som driver målrettet jakt på ulv i fredningssonen. Statsadvokat Tarjei Istad brukte hele dagen sammen med politiadvokat Inge Svae-Grotli på å argumentere for det Økokrim mener er riktig reaksjon.

Når det gjelder de fem andre tiltalte, bør én dømmes til fengsel i ett år og seks måneder, to til fengsel i ett år og tre måneder, én til ti måneder i fengsel og én til seks måneders fengsel. Alle bør miste jaktretten i fem eller tre år, mener Økokrim.

Kommunikasjonskontroll – å lytte til samtaler og registrere hvor de tiltaltes telefoner har befunnet seg – har vært avgjørende for saken. Det samme gjelder data fra jegernes eget GPS-utstyr. Gjennom et møysommelig arbeid med å koble sammen bevegelser og uttalelser mellom venner over telefon, har Økokrim greid å sette sammen saken.

– Risikoen for å bli tatt er svært lav og man har aldri tidligere lykkes å komme til bunns i en slik sak. Ingen snakker, man har vært helt avhengig av kommunikasjonskontroll, sa Istad, som blant annet har sett til Sverige for riktige straffer. Der er det to ganger avsagt dom mot jegere som har drept dyr i den skandinaviske ulveflokken.

Annonse

– I Sverige har ulven status som sterkt truet, i Norge er den kritisk. Vi kan ikke ha mildere reaksjoner enn i Sverige, tvert om, mente statsadvokaten.

Alle nekter

Ingen av de seks har erkjent straffskyld for ulovlig jakt. I varetekt tilsto 48-åringen først forholdene han var siktet for, men trakk forklaringen i januar i år. I retten sa han at tilståelsen kom fordi han ikke greide å sitte lenger i fengsel. Han trodde det var en rev han skjøt, forklarte han i retten, en forklaring aktor åpenbart ikke fester særlig lit til.

Les også: Avskrev samtale om ulvejakt som tullprat

Saken har vakt sterke reaksjoner i områdene rundt Elverum og Trysil hvor mange lever med barn og dyr midt inne i det som er fredningssonen for ulven i Norge. Tilskuerbenkene i rettssal 1 i Sør-Østerdal tingrett har vært fulle gjennom de to ukene saken har gått i retten.

Saken begynte å rulle tirsdag 8. april 2014 da 70 politifolk pågrep tolv jegere, som ble siktet for ulovlig ulvejakt i Trysil, Engerdal, Åmot, Stor-Elvdal og Elverum. Mennene ble siktet etter straffelovens paragraf 152 b om alvorlig miljøkriminalitet, med en strafferamme på elleve år.

Neste artikkel

Fire ulvar forsvunne på mystisk vis frå Danmark