Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økokrim høster krass kritikk i ulvesaken på Elverum

Økokrim må tåle hard kritikk for ressursbruk og dårlig behandling av uskyldige i saken om ulovlig ulvejakt i Østerdalen. Lokale politiledere åpner for et oppvaskmøte.

Økokrim får mye kritikk for ressursbruken i en sak der tolv personer ble arrestert og seks av dem nå blir tiltalt for ulovlig ulvejakt. Foto: Colourbox
Økokrim får mye kritikk for ressursbruken i en sak der tolv personer ble arrestert og seks av dem nå blir tiltalt for ulovlig ulvejakt. Foto: Colourbox

På Facebook og andre sosiale medier hagler beskyldningene mot Økokrims etterforskning og metoder i forbindelse med arrestasjonen av 12 personer 12. april i år. Temperaturen er blitt så høy at politimester Tormod Bakke i Hedmark i et debattinnlegg i Østlendingen har tatt til motmæle mot anklagene. I innlegget skriver han at politiet ønsker å bidra til å skape møteplasser og utvikle et debattklima som kan senke temperaturen og øke forståelsen for hverandres synspunkter.

Politistasjonssjef Tom Johnsen i Elverum har også engasjert seg, og til NRK.no uttaler han at han i løpet av sine sju år som politileder i byen, ikke har opplevd så høyt konfliktnivå i noen sak. Johnsen følger opp kollega Bakkes utspill og åpner for å holde et oppvaskmøte hvor de ulike partene i saken får luftet ut og kommet med sine meninger.

Varaordfører Arnfinn Uthus (Sp) er positiv til et oppvaskmøte. Han synes konflikten er ubehagelig for lokalsamfunnet, men påpeker at han har full tillit til det lokale politiet.

– Det er Økokrim jeg er kritisk til i denne saken. Jeg synes de kom opp hit og hausset opp stemningen noe veldig. Det var jo over 70 politimenn som kom. Jeg har fått forklart at det var nødvendig at de var såpass mange, men det er klart at i et lite lokalsamfunn, så blir det et voldsomt styr, sier Uthus, som mener Økokrim bør spørre seg selv om de gjorde alt rett i denne saken.

Annonse

Uthus tror et oppvaskmøte kan bidra til at lokalsamfunnet legger saken bak seg.

Oppstyret begynte tidlig på morgenen 8. april i år da 70 politifolk gikk til aksjon og arresterte 12 personer, som ble siktet for ulovlig ulvejakt i fem Hedmark-kommuner. I etterforskningen er det ifølge avisa Østlendingen benyttet telefonavlytting, GPS-peiling av biler og hemmelig ransaking, og etter arrestasjonene ble datamaskiner og telefoner beslaglagt og gjennomgått. I juli ble det kjent at en av de arresterte, Odd Arne Ås fra Storelvdal, ville få erstatning for telefonavlytting og tre døgn i glattcelle. I begynnelsen av oktober ble saken mot fem av de gjenværende henlagt på grunn av bevisets stilling. De seks øvrige blir tiltalt for ulovlig ulvejakt. Saken kommer opp for Sør-Østerdal tingrett i mars neste år. Ifølge Østlendingen gjelder tiltalen ett organisert forsøk på ulovlig ulvejakt. I tillegg er en av dem tiltalt for å ha skutt en ulv ulovlig.

Neste artikkel

SMS-er kan bli sentrale i korrupsjonssak