Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt tysk parti går til kamp mot euro

Liberale og verdikonservative intellektuelle har dannet partiet Alternativ for Tyskland. Målet er avskaffe euroen, redde landet ut av gjeldskrisen og gjenvinne nasjonal suverenitet.

Foreløpig er de fleste partimedlemmene høytutdannede økonomer. Partiet skal stiftes i april, og målet er å delta i valget til Riksdagen i september eller senest ved valget til Europaparlamentet i juni 2014, skriver avisen Die Welt.

- Forbundsrepublikken Tyskland er i den verste krisen i sin historie. Alternativ for Tyskland vil redde det som reddes kan, heter det i stiftelsesoppropet, som fortsetter:

- Eurosamarbeidet har vist seg uegnet. Sydeuropeiske land utarmes under euroens konkurransepress. Stater står på randen av manglende betalingsevne.

En nystartet facebookside er en av midlene til å bygge opp det nye partiet, der mange av medlemmene er lei av at myndighetene ikke har vist vilje til å lytte til de anerkjente økonomene. De vil oppløse eurosamarbeidet og gjeninnføre nasjonale valutaer eller ha valutasamarbeid som omfatter færre land.

Annonse

Tidligere leder i den tyske industriforeningen, Hans-Olav Henkel, er en av partiets støttespillere. I en kronikk i Financial Times oppfordrer han Østerrike, Finland, Tyskland og Nederland å forlate eurosamarbeidet.

- At jeg var en stor tilhenger av eurosamarbeidet, anser jeg som den største profesjonelle blemmen i hele min karriere. Men jeg har noen ideer til hvordan man kan stanse krisen fra å eskalere, sier han ifølge økonominettstedet e24.no.

Alternativ for Tyskland ønsker også å ta tilbake den nasjonale suvereniteten som er gått tapt med EU-medlemsskap. Programmet slår likevel fast at partiet vil skape en fredelig samling av Europa, forsvare demokrati og bekjempe terrorisme.

Neste artikkel

Går hardt ut mot strømtiltak til egen regjering: – Folk vil oppleve høyere strømpriser