Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt fall i matvareprisene

Matvareprisene falt for andre måned på rad, og bidro dermed til å senke den samlede prisoppgangen, viser tall fra SSB.

Illustrasjonsfoto: Mariann Tvete
Illustrasjonsfoto: Mariann Tvete

– Det er uvanlig av matvareprisene synker både i påskemåneden, og i måneden før, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding.

Matvareprisene sank med 0,8 prosent fra mars til april, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Størksen viser til at prisene på mat og drikke vanligvis synker inn mot typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart, og justerer seg igjen i andre måneder.

– Dagligvarekjedene konkurrerer hardt om kundene som skal handle til påske. Prisutviklingen viser at det kommer kundene til gode, fortsetter Størksen.

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen (KPI) steget med 2,9 prosent. Prisene på mat og alkoholfri drikke har derimot bare steget med 1,9 prosent i samme periode.

– Dette viser at den sterke konkurransen i bransjen bidrar til å holde prisene nede hele året, og ikke bare rundt høytidene, avslutter Størksen.

Annonse

Dyrere flybilletter

Det var dyrere flybilletter og strøm bidro til at konsumprisindeksen steg 2,9 prosent fra april 2018 til april 2019, melder SSB.

Justert for avgiftsendringer og uten energivarer økte konsumprisindeksen 2,6 prosent fra april i fjor til april i år.

Månedsendringen var preget av økte priser i sammenheng med utenlandsreiser. Prisene på flyreiser steg 23,2 prosent. Prisene på pakketurer dro i samme retning, og økningen må sees i sammenheng med at måleperioden sammenfalt med påsken. Etter forrige måneds Mammutsalg, steg prisene på bøker 11,3 prosent fra mars til april.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 1,8 prosent fra mars til april. Men til tross for at strømprisene har falt de siste tre månedene, ligger de fortsatt på et høyt nivå. Fra april 2018 til april 2019 steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie 8,4 prosent. Prisene på passasjertransport med fly viste en tolvmånedersvekst på 25,7 prosent.

Neste artikkel

Oslo-folk rømmer utendørs under korona-krisen