Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nye traktorsjåfører slipper å ta lastebilsertifikat

Tidligere måtte man ta "lappen" for lastebil for å kunne kjøre traktor. Det vil Samferdelsdepartementet gjøre noe med i et nytt forslag.

I går presenterte Samferdselsdepartementet og Landbruksdepartementet en løsning på det mange oppfatter som et stort problem.

- I stedet for den dyre og tidkrevende løsningen, skal de som er over 18 år og allerede har førerkort klasse T, nå få mulighet til å ta en tilleggsopplæring på fem timer. Det skal gi dem rett til å kjøre traktor som går over 40 kilometer i timen, sier Geir Pollestad (Sp), statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Les også: Høyre og Frp svar skyldig om uenighet om samferdsel

Forslaget sendes ut på høring fra Vegdirektoratet 1. juli, og skal tre i kraft en gang i høst.

Trygt nok?

Det er foreløpig ikke klart hva de fem timene med tilleggsopplæring skal inneholde, men Pollestad sier det først og fremst skal være teori. Han mener de nye reglene tar hensyn både til landbruket og trafikksikkerheten, og at sikkerheten blir ikke blir svekket:

- For det første har føreren rukket å bli 18, og dermed fått to års erfaring med å kjøre traktor. For det andre har de nye, større traktorene bedre kjøreegenskaper. Totalt sett er dette en stor forenkling for alle, mener Pollestad.

Les også: EU-kontroll av traktor droppes

Pollestad presenterte forslaget til nye regler hos Felleskjøpet på Kløfta i går, sammen med statssekretær Erlend Grimstad i Landbruksdepartementet.

Kravet for traktor som kan gå inntil 50 km i timen er førerkort i klasse C eller CE, det vil si for lastebil, for å kjøre traktor som går raskere enn 40 kilometer i timen.

Annonse

- Det gamle regelverket er blitt oppfattet som urimelig. Bondelaget er blant de som lenge har ivret for å få endret på reglene, og det var også ett av temaene på årets Bondeting, sier Grimstad.

Færre og færre førere

På Kløfta var også Lars Halvor Stokstad, bonde fra Ullensaker i Akershus. Han har merket problemer de spesielle reglene gir.

- Jeg eier selv en stor, hurtiggående traktor, men står nå på nippet til å få den plombert slik at den ikke kan gå raskere enn 40 kilometer i timen, sier han.

Les også: Ikke kopier denne traktor-duellen

Selv tok han lappen før 1. januar 2005, og har lov til å kjøre den type traktor.

- Men etter denne datoen har alle vært nødt til å ta førerkort for lastebil. De som skal hjelpe meg på gården i sommer, har ikke lov til å kjøre den. Mange bønder sliter med å skaffe arbeidshjelp på gården på grunn av kravet. Uten en endring av regelverket, vil det blitt færre og færre som? har lov til å kjøre traktor, sier han.

Les hele saken i Nationens eAvis fredag 28. juni

Neste artikkel

Vedum lovet 10 milliarder til klimafond – gir ingenting