Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Norske journalister forsto ikke brexit

Klassekampens Mimir Kristjansson, Nationens Eva Nordlund og VGs Hans Petter Sjøli var uenige om hvorvidt brexit var overraskende eller ikke. Men de var enige om at norske medier ikke var forberedt.

Eva Nordlund, Hans Petter Sjøli og Mimir Kristjansson stilte til debatt i Arendalsuka om norske mediers forhold til og forståelse av brexit. Møteleder var Maria Dyrhol Sandvik i Klassekampen. Foto: Siri Juell Rasmussen
Eva Nordlund, Hans Petter Sjøli og Mimir Kristjansson stilte til debatt i Arendalsuka om norske mediers forhold til og forståelse av brexit. Møteleder var Maria Dyrhol Sandvik i Klassekampen. Foto: Siri Juell Rasmussen

De tre mediepersonlighetene stilte til debatt i Arendalsuka om norske mediers forhold til brexit tirsdag. Hovedspørsmålet på agendaen var:Forsto norske medier brexit?

– Det enkle svaret på det er nei. Jeg hadde overhodet ikke tenkt at det skulle bli Brexit. Jeg trodde det skulle bli Remain. Så jeg ble helt sjokkert, sier Mimir Kristijansson, nyhetssjef i Klassekampen.

Les også: – Brexit er symptom på fundamentale problem

Han tror kildene hvor norske journalister søker informasjon, kan være en av årsakene til at de blir overraska.

Arendalsuka

*Arendalsuka er et partipolitisk uavhengig stevne som har vært arrangert årlig siden 2012, og som har som målsetting å være et norsk svar på den svenske Almedalsveckan – en møteplass for politikere, samfunnstopper og næringslivsledere.

* Finner i år sted 15.-20. august.

* Rundt 550 arrangementer blir avholdt i løpet av uka.

* Programkomiteen ledes av tidligere SV-statsråd og fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal. (©NTB)

– Jeg må innrømme at jeg leser oftere the Guardian enn The Sun, og jeg leser heller ikke The Daily Mail så ofte. Det er en tabbe som vi journalister må ta inn over oss, sa Kristjansson i debatten.

– Ikke overrasket

Eva Nordlund i Nationen og Hans Petter Sjøli i VG, var derimot ikke overrasket over utfallet.

– Vi kan jo se på Norge. Rundt 70% i Norge vil beholde Norge utenfor EU. Så blir vi så sjokkert når britene vil ut. Det er litt rart. Brexit var ikke overraskende, sa Nordlund under debatten.

Les også: Dette gjør Nationen i Arendal

Hun mener det har bygget seg opp en splittelse mellom elite og folk i lengre tid. VGs Sjøli på sin side sier han var forberedt, men likevel ble skremt:

– Nei, jeg var ikke overrasket, men jeg ble skuffet. Jeg var kanskje irrasjonell, men jeg følte på en frykt. Vi har hatt en politisk orden i Europa siden 1950-tallet, og at alt dette nå kan rakne...

Medienes folkeforakt?

De tre journalistene var noe uenige i hvorvidt det er merkelig og engativt at den norske EU-debatten er så opptatt av kun de norske forhold. At nordmenn er mot EU for egen del, men for EU når det gjelder andre land.

Annonse

– Jeg synes ikke det er så rart at den norske EU-debatten er navlebeskuende. Det bør den jo faktisk være, for vi burde jo ta utgangspunkt i hva som er best for vårt eget land, da, mener Mimir Kristijansson.

Les også: EU seier blankt nei til norske øko-krav

Under debatten fortalte Eva Nordlund om en VG-kommentar hun reagerte på, som hun mente viste folkeforakt.

– Det sto blant annet at "Om vi skulle styrt etter folkeavstemninger, hadde vi fortsatt bodd i huler", og da kjente jeg at jeg ble litt grinete.

Kristjansson påpekte at debatten rund brexit-avstemninga sammenfalt med debatten rundt folkeavstemninger i norske kommuner. Sjøli sa at poenget med den kommentaren, var at mange ikke helt var klar over hva de stemte over i kommunesammenslåingsavstemningene.

– Blir brexit

De tre journalistene tror de blir brexit til slutt.

– Det blir Brexit i en eller annen form. De får en form for tilknytning a la Norge. Jeg frykter valget i Frankrike, jeg frykter høyrepopulistene, jeg frykter Trump også - jeg er livredd for det, sier Hans Petter Sjøli om situasjonen i Europa.

Les også: Regjeringen lover bønder statsstøtte etter brexit

Kristjansson tror også det blir brexit, men er usikker på hvordan EU vil reagere.

– Spørsmålet er hva EU gjør Enten tenker de: Nå er vi kvitt de brysomme britene, nå kan vi bare kjøre på, eller så skjønner de at nå er det alvor, nå må vi lytte til folket. Jeg tviler på at de vil velge den siste løsningen, sier han.

Neste artikkel

Storbritannia gir slaktere ekstravisum for å redde julematen