Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norges eneste produsent av gourmet-østerssopp tjener til livets opphold på griseproduksjon

Jørgen Baumfelder forsyner fine ganer over hele landet med kongeøsters. Det de kresne ikke vil ha, gir han til grisene sine.

På gården Tjeldrum Nedre dyrker Jørgen og Unni Baumfelder små og store kongeligheter med eksklusiv smak. «Trøndersopp» er de eneste i hele Norden som produserer gourmetsoppen kongeøsters, som de leverer til kokkelandslaget, til restauranter over hele Norge, ja til og med til slottet i hovedstaden.

Soppen som ikke er fin nok for markedet, samt blandingen den har vokst i, får glade griser nyte godt av. Den havner også på bordet hos fine restauranter under navnet «soppgris».

Alene på markedet

For to år siden ble Baumfelder-paret de eneste som driver med kongeøsterssopp her til lands. Da hadde de først bestemt seg for å satse på større og moderne sopproduksjon på gården.

Innovasjon Norge gikk inn med 500.000 kroner, og selv investerte de tre millioner kroner i det nye «sopphuset», som ble tatt i bruk for to måneder siden.

- Nå er vi i en oppbyggingsfase og produserer rundt 20 kilo sopp i uka, sier bonden.

Leverer smakfull soppgris

- Grisene elsker sopp. Det er jo også helt naturlig for dem å lete etter sopp når de går ute, sier Baumfelder.

- En integrert del av gården Tjeldrum Nedre i Leksdal.

Annonse

Han gir dem 15-20 kilo sopprester to ganger om dagen. Soppen har ingen næringsverdi for grisen, men Jørgen mener blandingen av godt fôr og sopp gir et ekstra smakfullt kjøtt med fin marmorering.

- Etterspørselen er stor, men vi leverer soppgris kun til restauranter i Trøndelag, sier Baumfelder, som leverer rundt 1000 gris per år, både til slakt og til avl.

Mangler råvarer- Vi tjener penger på grisen, ikke på soppen. Men vi må ha soppen for å selge grisen, sier Baumfelder, som får 200 kroner kiloen for kongeøstersen sin. Ute i butikken er prisen steget til 300-350 kroner kiloen.

Nå produserer paret ti kilo i uka.

- Men vi har kapasitet til å produsere 250-300 kilo i uka. Markedet ligger der, og vi kommer etter hvert til å øke produksjonen, sier Baumfelder.

Les mer om denne saken i Nationens eavis. Den kan kjøpes her.

Neste artikkel

Grisereglar: Fryktar teljetrøbbel og nye smutthol