Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norge vil ha EUs forbud mot sel opphevet

Norge har sammen med Canada bedt Verdens handelsorganisasjon (WTO) avgjøre om EU bryter WTO-reglene når de forbyr all import av sel og selprodukter fra Norge.

- I 2010 forbød EU i praksis all import av sel og selprodukter fra Norge. Dette forbudet vil vi ha opphevet, sier Torgeir Larsen (Ap), statssekretær i Utenriksdepartementet til Aftenposten. Han sier Norge er opptatt av at en bærekraftig høsting av naturen skal være lov, og at innskrenkninger av importen skal være vitenskapelig fundert. - Handelshindringer kan ikke styres av tilfeldigheter eller spesielle følelser overfor enkelte arter, sier Larsen. Hittil har staten betalt ni millioner kroner til et eksternt advokatfirma for å få hjelp til å forberede saken.

Les også: Norge ber WTO utpeke et sel-panel som skal vurdere EU-forbud

Annonse

- Slike saker er komplekse og krever store ressurser. Dette kommer til å koste mer, men hvor mye vet vi ennå ikke, sier Larsen. Han erkjenner at den økonomiske betydningen av selindustrien i Norge er liten. - Det er prinsippet i denne saken som er viktig, sier Larsen. Regjeringen antar at klagesaken vil ta rundt ett år. EU tror WTO-avgjørelsen vil vise at de ikke bryter reglene. - Vi synes det er synd at Norge fører denne saken videre. EU mener at tiltakene er i tråd med WTO-regelverket, sier John Clancy, talsmann for handelssaker i EU til Aftenposten. (©NTB)

Neste artikkel

Skogeiere har mottatt 870 millioner i tilskudd til vei