Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nordnorsk snømann skal kapre finske nisseturister

Etter at naboene i øst har kuppet julenissen, satser reiselivet nord i landet på at en helnorsk snømann skal kapre vinterturister.

- Med selveste snømannen som internasjonal turistmagnet skal vi skape et verdenssentrum for snø og snøopplevelser i Troms, sier daglig leder i VisitSnowman, Morten Torp. Han er også styremedlem i det nystartete selskapet VinterTroms AS, der en rekke reiselivsbedrifter fra Troms har gått sammen for å få fart på utvikling av gjester i vinterhalvåret.Kjært vinterikon - Snømannen er et kjent og kjært vinterikon over hele verden. Hele Nord-Norge skal bli snømannens hjemsted, sier Torp, inspirert av finnenes suksess med julenissen i Rovaniemi.Han mener Nord-Norge har naturgitte fortrinn som kan konkurrere med Nord-Finland.

Visjonen er at VinterTroms skal utvikle Troms til en unik og internasjonalt kjent vinterdestinasjon med attraktive opplevelser i verdensklasse.Prosjektleder for VinterTroms, Børre Berglund, viser til at Troms ligger midt i Nord-Norge, og er vel tilrettelagt for vinterturisme med flere internasjonale flyplasser, gode kommunikasjoner i fylket og sterke attraksjoner som kombinerer natur, aktiviteter og natur/kulturopplevelser.- Charterflyginger og direkte rutefly fra internasjonale markeder vinteren 2010/11 åpner nye muligheter for reiselivsaktører i fylket. VinterTroms vil være en ledende aktør i utviklingen av ny vintertrafikk til fylket, både fra privatmarkedet og bedriftsmarkedet, sier Berglund.Selskapet har startet et prosjekt som skal resultere i flere vintergjester allerede kommende vintersesong.- Vi er motivert av resultater i finsk Lappland og mener vi har forutsetninger for å utvikle og selge sterke og attraktive opplevelser om vinteren i Troms, sier Torp.Vil vinne vinterkrigen Torp er både overrasket og imponert over hvordan turistnæringen i finsk Lappland på få år har kapret vinterturister fra hele verden. - Tallene er rett og slett imponerende: I 2010 har finsk Lappland 360.000 charterturister og 2,5 millioner overnattinger, sier Torp. Han er noe forundret over suksessen finnene har med sitt produkt.- Nord-Finland har de dype skoger, få fjell og minimalt med utsikt, mens vi i Nord-Norge har spektakulære fjell, topper hvor utsikten er enorm og nærhet til fjord og fiske, sier Torp.En av de store turistmagnetene i finsk Lappland er julenissen som har sitt eget land i Rovaniemi.

Annonse

Reiselivsaktørene i Troms håper at fylkene i nord skal bli like attraktive ved hjelp av snømannen. Det er også planer om å utvikle en egen park med snømannen som et gjennomgående tema. - Julenissen og snømannen er kjent over hele verden. Hvert år kommer det én million turister fra hele verden bare til julenisselandet i Nord-Finland. Det er ingenting som tilsier at vi ikke skal klare det samme i Nord-Norge med snømannen - og ved å bruke det som vi i Nord-Norge er gitt av gudene, nemlig naturlig snø, sier Torp.Planen er å blant annet å gå rett inn deler av markedet til Nord-Finland.I vintersesongen 2009-2010 gikk det bare noen få charterturer til Troms, mens det kom totalt 556 charterfly til flyplassene i finsk Lappland, som Ivalo, Kuusamo og Rovaniemi, med til sammen 126.600 turister. De fleste kom fra Storbritannia og Frankrike, men også fra land som Spania, Russland og Nederland kommer det stadig flere charterturister til Nord-Finland.VinterTroms satser på nyåret på charterfly med vintergjester fra Storbritannia, Russland og Japan.Vill med snøfres I den nordnorske turistpakken vil aktørene kunne friste med hundekjøring, polar zoo med bjørner, ulver og andre arktiske dyr, urfolkskultur, alpintilbud, fjellandsby og blånisseland i Målselv, hav- og isfiske og turer med Hurtigruten.- Vi må tenke i nye baner. Snøaktiviteter, som for oss er en del av hverdagen, kan være kjempeeksotisk for utlendingene. I forgårs møtte jeg en japaner i Målselv som var vilt begeistret over å få kjøre en snøfres, sier Torp.Selv om snømannkonseptet er initiert av Målselv Fjellandsby, er han opptatt det uutnyttete turistpotensialet i hele Nord-Norge skal utløses. - Dette skal ikke bare være et lokalt konsept i Målselv og Bardu. Hele Nord-Norge skal bli til snømannens hjemsted, sier Torp.I februar 2011 blir flyplassen i Bardufoss også døpt til Snowman international airport- Vi ser at markedet finnes, og Troms burde jo være et mer spennende område enn Finland, sier Torp.

Neste artikkel

Optimisme i reiselivet foran årets sommersesong