Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nordmenn synes Akershus er landets beste fylke

Akershus er landets mest populære fylke, Finnmark det minst populære, viser en ny meningsmåling.

Av alle våre fylker, er Akershus det vi nordmenn liker aller best.

Se rangeringen av alle fylkene i faktaboksen til høyre.

Hjernen bak «Julehuset» i Drøbak, Eva Johansen, er helt enig. Særlig lykkelig mener hun folk blir av å bo i Akershus` egen sørlandsidyll.

- Vi blir snille av å bo her i Drøbak, sier hun.

Beste omdømme

«Uavhengig av hvor du selv bor, hvilket fylke framstår som bedre enn de andre?», var spørsmålet i en spørreundersøkelse Sentio har gjort for Nationen.

15 prosent mener Akershus er det beste fylket i landet.

Men også Sørvestlandet har et godt omdømme, for på andreplass følger Rogaland. 13,7 prosent mener Rogaland framstår som bedre enn andre fylker. På tredjeplass, og hakk i hæl med Rogaland, følger hovedstaden: 13,5 prosent svarer at de syns Oslo er landets beste fylke.

I den andre enden av skalaen ligger Finnmark helt nederst.

Bare 1,1 prosent syns vårt nordligste fylke framstår som det beste. Heller ikke Troms kommer godt ut i undersøkelsen.

Bare 1,3 prosent av de spurte syns det Troms er et bra fylke, mens Aust-Agder, helt sør i landet, havner på tredje sisteplass.

En perle i Akershus

I småbyen Drøbak i Frogn kommune i Akershus, en times kjøring fra hovedstaden, har Eva Johansen vært en kjent del av bybildet siden 70-tallet, da hun og mannen så smått begynte å sysle med det som i dag heter «Julehuset».

Gjennom åra har de gjort julebyen Drøbak verdenskjent, og få er lenger i tvil om hvor nissen egentlig kommer fra. Han har sitt eget postkontor midt i byen, og Eva har sørget for å trekke turister, kongelige og stjerner fra inn- og utland til den lille byen.

Men tross suksessen, mener hun det er ting ved Drøbak i Frogn kommune som er like viktig:

- Bokvalitet, sier hun med ettertrykk.

- Kommunen har vært veldig flink til å ta vare på den gamle bebyggelsen i byen. Vi bruker den, og har klart å bevare den ekte og opprinnelige atmosfæren. Mennesker blir snille når de har noe pent å se på, mener hun.

Annonse

- Frogn er en liten kommune, og Drøbak en liten by med kjempe stor dugnadsånd. Her stiller vi opp for hverandre, sier hun.

Drøbak har et rikt kulturliv, mange frivillige organisasjoner, sjø, skog og en rolig småbyatmosfære det er godt å leve i.

- Vi har noe som er ekte. Det turistene kommer for å finne i sommerferieukene, har vi hele året. Klart det gjør noe med oss.

Mange drømmer om å bo i Drøbak. Boligprisene skyter i været, og turistene strømmer til byen hver sommer.

Nå ønsker en liten gruppe næringslivsfolk og politikere å utvikle turismen i enda større skala enn i dag. Eva Johansen syns ikke det er riktig.

- Vi må være forsiktig så vi ikke mister det ekte. Når folk føler de får tredd noe de ikke ønsker ned over hodet, kan byen, atmosfæren, miljøet og identiteten vår bli veldig forandret, frykter hun.

Tenker forskjelligDet er mannfolka som liker Akershus aller best. 9,3 prosent av mennene som har svart i vår undersøkelse syns Akershus framstår som best.

Tilsvarende svarer 6,8 prosent av kvinnene i undersøkelsen mener det samme. Det er også flest menn som heier på Rogaland: 9, 6 prosent, mot 5,3 prosent blant kvinnene.

- Menn ser på næringsutvikling, kvinner på hvor det er attraktivt å bo, sier forsker Knut Vareide ved Telemarksforskning.

- Det er næringsutviklingen som er årsaken til at Rogaland kommer så høyt opp i Nationens undersøkelse, mener han.

- Rogaland er det fylket med størst vekst i økonomi og næringsliv, og særlig menn er opptatt av det. Kvinner er mer opptatt av hvor det er attraktivt å bo, uavhengig av arbeidsplasser, sier han.

At Akershus blir kåret som landets beste fylke, er rett og slett fordi det har alt, mener han:

- Det går bra på alle måter: Det er et godt fylke å bo i, det er nært til hovedstaden, det har et voksende næringsliv, jobber, godt klima, og det ligger nær Sverige. Dermed skårer Akershus høyt både hos menn og kvinner.

Nylig gjorde også han en undersøkelse der han så på hvilke fylker som er mest attraktive for folk, målt ut ifra næringsutvikling, bosetting og beste fylke å besøke som turist. Han finner flere punkter som stemmer overens i de to undersøkelsene.

- Akershus havner alltid på topp i slike undersøkelser, sier Vareide.

Neste artikkel

Svinenæringen lover å skjerpe seg