Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nina Jensen og ulven

En ulv herjet på Hadeland og Toten i sommer, og flere hundre sauer ble drept. Foto: Mariann Tvete
En ulv herjet på Hadeland og Toten i sommer, og flere hundre sauer ble drept. Foto: Mariann Tvete

Med overskriften «Rystet over nemndene» synes Nina Jensen i WWF i Nationen 25. august det er trist og hårreisende at inntil 50 ulver kan bli skutt i vinter.

Men om ca. 300 sauer ble massakrert av ulv i Hurdal, Hadeland og Toten i sommer, hørte vi ikke et ord om at hun syntes det var trist og hårreisende. Her viste det seg at det kanskje bare var ei ung ulvetispe som forårsaket dette blodbadet, og da kan en tenke seg hva disse 50 ulvene, sammen med alle de andre, kan forårsake av død og fordervelse hvis de får leve.

Det er blant annet WWF vi har å takke for den miljøkatastrofen ulven utgjør i våre beitemarker. Da den svenske Naturskyddsföreningen i 1971 opprettet noe de kalte «Projekt Varg» ble det støttet økonomisk av WWF. Dette var den første spiren til ulvens oppstandelse i Skandinavia, så det er forståelig at Nina Jensen og hennes likesinnede i WWF kjemper med nebb og klør for dette dyret som kun er til død og fordervelse, og ikke har noen annen misjon.

• Les også: Denne ulven står bak nesten én tredel av årets sauedrap

Nina Jensen sier bl.a.: «Det er trist og hårreisende at politikerne i rovviltnemndene blankt overser fagkunnskap og i stedet legger opp til massiv jakt på en kritisk truet art.»

Når det gjelder fagkunnskap om dette dyret, som absolutt ikke er en truet som art, finner vi all den fagkunnskapen vi trenger blant de som blir berørt av denne miljøkatastrofen, og som er avhengige av utmarka som beite til sine husdyr, og ikke blant urbane såkalte forskere som sitter på sine kontorer i hovedstaden og sjonglerer med tall.

Nina Jensen mener at ulven hører hjemme i norsk natur for bl.a. å regulere hjorteviltbestanden. Når det gjelder å regulere hjorteviltbestanden står det jegere i kø for å være behjelpelige med det. Jeg er sikker på at de tobente jegerne avliver disse dyrene på en mer human måte enn de firbente, som påfører beitedyr av alle slag store skader som de kan gå med i dagevis før de går en grusom død i møte.

Vi har vært vitne til sau med avrevne jur og tarmene på slep som fremdeles står på beina, og elg som er så fordervebitt i hodet og bl.a. i mulepartiet at de går en langsom og pinefull død i møte, på grunn av dette dyret som WWF med Nina Jensen i spissen aldri får nok av.

Annonse

Kan hun peke på hva Norge gikk glipp av de 100 årene ulven var fraværende? Jeg har levd det meste av mitt liv uten at det fantes frittgående ulv i Skandinavia, og hørte aldri at noen savnet den. Tvert imot. Og vi hørte aldri om slike store tapstall på beitedyr som rovdyrvernerne ynder å bruke når de argumenterer for ulv («100.000 sauer som går med av andre årsaker enn rovdyr») før ulven, med menneskers hjelp, på nytt dukket opp på våre beitemarker.

• Les også: 4 av 10 unge vil ha flere ulv i Norge

Etter alle de forferdelige oppslagene i media om ulvens herjinger i saueflokkene og blant hjorteviltet, er det uforståelig at det finnes foreninger som fortsatt ikke har fått opp øynene for at dette ikke kan fortsette i all framtid. Ulven har kun vært til død fordervelse for sine medskapninger etter at den plutselig gjenoppsto sist på 1900-tallet. Og noen av de verste til å argumentere for ulv er WWF og Naturvernforbundet, som en burde forvente skulle være de første til å innse at store mengder ulv i våre utmarker ikke har noe med naturvern å gjøre.

• Les også: MDG vil tredoble antall ulv i Norge

En får inntrykk av at de fortrenger virkeligheten og er blinde for de forferdelige lidelsene ulven påfører sine medskapninger. Om det blir vist haugevis med maltrakterte sauelik, og store skader på hjortevilt etter nærkontakt med ulvekjeften, hører vi ikke et pip fra den kanten.

Ulven er for dem hellig, uansett.

Neste artikkel

Så mange sau er tatt av rovvilt hittil i år