Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ni ørner er påkjørt av tog hittil i år

De mange reinpåkjørslene på Nordlandsbanen har fått en noe bisarr konsekvens. Tall fra Bane Nor viser at ni ørn er påkjørt og drept av tog hittil i år.

Illustrasjonsfoto: Ketil Blom Haugstulen
Illustrasjonsfoto: Ketil Blom Haugstulen

Sju av de ni påkjørslene har skjedd etter 1. oktober. I denne perioden har det vært en rekke påkjørsler av rein på Nordlandsbanen, og ørnene blir påkjørt mens de forsyner seg av det uventede matfatet som reinen utgjør.

Ornitolog Alv Ottar Folkestad i Norsk Ornitologisk Forening sier til NRK at han ikke er overrasket over tallene. Togpåkjørsler er faktisk en gjenganger i dødsstatistikken for både kongeørn og havørn. Fuglene spiser seg så mette og fulle av mat at de ikke klarer å lette tidsnok når toget kommer.

– Vi har et klassisk eksempel fra noen år siden hvor ei havørn ble påkjørt av toget på Raumabanen på Lesja fordi han satt og åt på en rev som var drept av toget, mens den i sin tur satt og åt på en elg som var påkjørt av toget, opplyser ornitologen.

• Les også: Reineiere ber Bane Nor dekke tap etter påkjørsler

Annonse

Folkestad er bekymret for innvirkningen dette har på bestanden, og viser til at det allerede er en nedgang i kongeørnbestanden og at ørner som dør mens de gnager på reinkadaver på togskinnene blir en tilleggsbelastning. Både havørn og kongeørn har vært fredet siden 1968.

Han mener at reinkadavrene må fjernes fra skinnegangen så fort som mulig for å hindre dette.

Over 200 rein er blitt påkjørt og drept av tog langs Nordlandsbanen bare de siste ukene.

Neste artikkel

Kongeørnskader utløses av overbeite og vanskelige forhold i fjellet