Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Naturvårdsverket: - Trolig ingen lisensjakt på ulv i Sverige

Det er lite trolig at det blir igangsatt lisensjakt på ulv i Sverige i vinter, melder svenske naturforvaltningsmyndigheter.

Mens debatten om lisensjakt på ulv i Norge går for fullt, melder det svenske Naturvårdsverket at det er lite trolig at en tilsvarende jakt blir satt i gang hos søta bror, ifølge Sveriges Radio.

Svenske myndigheter har de siste årene fått mye kritikk fra EU for sin ulvejakt. Etter press fra EU-kommisjonen ble det ikke lisensjakt på ulv i Sverige i år, men det ble mer enn antydet at det skulle gjennomføres lisensjakt på ulv i 2013.

Hvis det likevel blir vedtatt lisensjakt i vinter, er sannsynligheten stor for at svenskene får mer kritikk fra EU, ifølge Ruona Burman ved det svenske Naturvårdsverket.

Les også: Mer ulv og jerv i forslaget fra svenskenes rovdyrutredning

- Hvis vi gjenopptok lisensjakt av den samme typen som vi hadde i 2010 og 2011, er signalene veldig sterke fra Kommisjonen om at de ikke kan akseptere det, sier Burman til Sveriges Radio.

I løpet av lisensjakta i 2010 og 2011 ble det felt til sammen 47 ulver i Sverige. For å unngå en sak i EU-domstolen avgjorde regjeringen og daværende miljøminister Andreas Carlgren å sette lisensjakta i bero.

Les også: Vedum hevder EU presser Sverige til å sette ut ulv

Annonse

Etter påtrykk fra EU har svenskene forsøkt mange ulike tiltak for å forsterke ulvebestanden, som preges av innavl. Blant annet har ulver blitt flyttet flere ganger og valper fra dyrehager er satt ut i villmarka.

- Vi har ikke lyktes i å gjennomføre konkrete tiltak som viser genetisk forsterking av ulvebestanden. Da mangler forutsetningene for en slik lisensjakt som vi har hatt de to siste årene, sier Burman.

Naturvårdsverket ber forskere bedømme om det samtidig med forsøkene på å styrke genmaterialet i ulvestammen kan være en mulighet å innføre en form for selektiv jakt på ulver i revirer hvor graden av innavl er særskilt høy.

Les også: Bestanden av ulv i Sverige vokser ikke lenger

I Norge har de regionale rovviltnemndene vedtatt lisensjakt på ulv, som begynte 1. oktober, men som ble avbrutt mandag etter et vedtak i Miljøverndepartementet. De regionale rovviltnemndene har gått inn for å felle til sammen tolv dyr utenfor ulvesonen. Miljøverndepartementet har i skrivende stund flere klager på lisensjakta til behandling. Dermed er det foreløpig helt i det blå hvor mange ulv det til slutt vil bli tillatt å jakte på I Norge.

Neste artikkel

Stor nedgang i antall jervekull i år