Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå kan gårder selge sider med 22 prosent alkohol

Fra og med fredag 1. juli er det tillatt for produsenter å drive direkte utsalg av drikkevarene mjød og eplesider med opptil 22 prosent alkoholinnhold.

Nå kan sideprodusent og leder i Hardanger Siderprodusentlag, Asbjørn Børsheim, selge sider fra gården sin. Foto: Siri Juell Rasmussen
Nå kan sideprodusent og leder i Hardanger Siderprodusentlag, Asbjørn Børsheim, selge sider fra gården sin. Foto: Siri Juell Rasmussen

Det ble jubel hos siderbøndene da Stortinget vedtok å tillate gårdssalg tidligere i sommer. Endringen trer i kraft fra og med fredag 1. juli.

– Muligheten til å handle direkte fra produsenten gir en ekstra opplevelse som mange setter pris på. Det kan alle som har vært på en vingård i for eksempel Frankrike kjenne seg igjen i, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NTB.

Salget og produksjonen gjelder bare for enkelte produkter, opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding.

Den aller første flasken med alkoholholdig sider som ble solgt direkte fra produsent på egen gård ble kjøpt av landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Statsråden besøkte Egge gård i Lier fredag formiddag i anledning lovendringen.

Fram til lovendringen var det lovlig å selge øl og sider fra gårder med opptil 4,7 prosent. Det samme forbudet gjelder fortsatt for øl, vin og rusbrus.

Annonse

Før produksjonen og salget kan starte, må kommunen ha innvilget søknad om utvidet bevilling. Den kan bare gis dersom produksjonen skjer ved salgsstedet og salget utgjør en del av stedets helhetlige karakter og tilbud. Minst en tredel av varene må være egenproduserte, og hver produsent kan maksimalt selge 15.000 liter av drikkevaren per år.

Helsedirektoratet vil utarbeide merknader til de nye bestemmelsene. Endringen utgjør en av flere lovendringer som trådte i kraft 1. juli, i tillegg til en rekke nye lover og opphevelse av andre.

(©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997