Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Millionskader fra listeria

Mattilsynet la ned delvis omsettingsforbud på Grilatads anlegg i Brumunddal i fire dager.

Listeria-plaget: To ganger i sommer har Grilstad måttet kaste pålegg på grunn av listeria. – Det koster millioner, sier konserndirektør Ståle Gausen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mattilsynet grep inn etter at det ble funnet listeriabakterier i en skjæremaskin på Grilstads anlegg i Brumunddal. Det er den samme maskinen som førte til tilbakekallelse av produkter tidligere i sommer. Flere tonn med pålegg har måttet kastes, skriver Hamar Arbeiderblad i papiravisen onsdag.

– Vi har ikke oversikt over totalkostnaden enda, vi har prioritert andre ting enn å regne på det. Men det er snakk om millionbeløp, sier konserndirektør Ståle Gausen til Nationen.

Listeria

Listeria er en bakterie som finnes nesten overalt i jord og slam og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter.

Kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker.

Det er gjerne gravide og personer med nedsatt immunforsvar som blir syke.

I Norge er det mellom 15 og 50 tilfeller i året.

Pålegget det er snakk om skulle gå til såkalte storkjøkken, altså hoteller, restauranter og kantiner.

Byttet maskin

Grilstad har nå byttet ut skjæremaskinen der det ble funnet listeria.

– Etter den første runden med listeria fikk vi hjelp fra eksperter som plukket fra hverandre maskinen og renset den med kjemikalier, sier Gausen.

Mattilsynet har fulgt situasjonen nøye siden det først ble funnet listeria i juni.

– Denne situasjonen startet i juni, da Grilstad ved internkontroll fant listeria i produkter som de trakk tilbake, sier Lars L. Mogstad, fungerende distriktssjef i Mattilsynet i Hedmark.

Siden den gang har selskapet samarbeidet med Mattilsynet.

– Grilstad har løpende drevet rengjøring og tatt daglige prøver siden den gang, det har vært tett oppfølging på denne maskinen. Denne gangen ble det oppdaget Listeria i skjæremaskinen, ikke i produkter. Det er ingen ting som tyder på at det er sendt ut produkter på markedet som ikke er trygge å spise, sier Mogstad.

Første gang var Grilstad nødt til å kalle tilbake produkter, men denne gangen ble bakteriene oppdaget før produktene hadde blitt sendt ut.

"Det er ingen ting som tyder på at noen er blitt syke."

Lars Løvendahl Mogstad, fungerende distriktssjef i Mattilsynet i Hedmark
Annonse

– Det er ikke noe som tyder på at noen har blitt syke. Sammen med Grilstad har vi sikret at ingen produkter har gått ut på markedet siden det først ble oppdaget, sier Mogstad.

Det var nedlagt produksjonsforbud i fire dager, fra 15. til og med 18. juli. Mattilsynet mener Grilstad har håndtert situasjonen bra.

– Vi er godt fornøyd med måten de har håndtert situasjonen. Vi har hatt tett og god dialog med selskapet, sier Mogstad.

Koster millioner

Totalt har Grilstad måttet kaste åtte tonn pålegg, tre av dem ved siste runde.

– Det har kostet noen millioner. Totalt har vi vel kastet pålegg for et par millioner, sier Gausen i Grilstad.

I tillegg til pålegget kommer prisen på maskinen som er byttet ut. Til sammen anslår han at det kommer på mellom fire og fem millioner kroner.

– Vi har ikke bestemt oss for om vi skal leie eller kjøpe maskinen, men det koster nok omtrent det samme i det lange løp. Prisen på ny maskin blir noen millioner. Maskinen vi hadde var noen år gammel, men vi hadde ingen planer om å bytte den ut, sier Gausen.

– Hva tror du dette gjør med omdømmet deres?

– Jeg håper folk ser at det ble oppdaget i en ordinær kontroll hos oss, og at vi har gjennomført en kontrollprosess med prøveuttak som savner sidestykke i historien. Det er snakk om enormt store mengder kontroller.

Neste artikkel

Mattilsynet: – To nye tilfelle av falskt dyretilsyn i Trøndelag