Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Miljøpartiet vil redde jordbruket

Miljøpartiet De Grønne varsler at de vil legge fram et alternativt forslag til jordbruksoppgjøret i Stortinget. – Vår løsning kan få Stortinget ut av jordbruksklemma, og samtidig gi en ny, grønn retning for jordbruket, sier talsperson Hilde Opoku.

– Stortinget må snu utviklingen der vi baserer stadig mer av matproduksjonen på utenlandske ressurser, både fordi det svekker norsk matsikkerhet og fordi det er uetisk i et globalt perspektiv, sier Hilde Opoku, talskvinne i Miljøpartiet de Grønne. Her sammen med stortingsrepresentant for partiet, Rasmus Hansson. Foto: Miljøpartiet De Grønne
– Stortinget må snu utviklingen der vi baserer stadig mer av matproduksjonen på utenlandske ressurser, både fordi det svekker norsk matsikkerhet og fordi det er uetisk i et globalt perspektiv, sier Hilde Opoku, talskvinne i Miljøpartiet de Grønne. Her sammen med stortingsrepresentant for partiet, Rasmus Hansson. Foto: Miljøpartiet De Grønne

Når jordbruksoppgjøret kommer til Stortinget vil Miljøpartiet De Grønne legge fram et forslag med en ramme på omkring 1,4 milliarder kroner, som er tett opp mot næringas eget forslag. Det går fram av en pressemelding som ble sendt ut av partiet fredag ettermiddag.

– Vi har snakket med medlemmer i andre partier, uten at vi vil si hvem på dette tidspunktet, sier Hilde Opoku, talskvinne i Miljøpartiet de Grønne, til Nationen.no. Hun sier reaksjonene på for forslaget har vært positive, så langt.

Les også: Listhaug kan få oppgjøret i retur

– Er det et realistisk forslag?

– Vi hadde jo ikke lagt det fram hvis vi mente det var urealistisk. Vi legger oss tett opp til profilen i vårt alternative statsbudsjett, og politikken vi fører ellers i partiet, sier Opoku. Hun mener også at forslaget er rimelig, sett i sammenheng med utgifter staten bruker på andre ting.

– Det er bare å se på pengene som er brukt i for eksempel grunnlovsjubileet, uten at man nødvendigvis skal sette de tingene opp mot hverandre.

– Et godt utgangspunkt

Opoku sier det aller viktigste nå er å gjøre det lønnsomt å ta i bruk norske ressurser.  

– Vi er fremdeles ferske på Stortinget, men viser nå at vi er til å regne med i landbrukspolitikken. De fleste partiene har allerede sagt at de ikke vil støtte regjeringens tilbud, og derfor har vi kommet med dette konkrete forslaget som vi mener kan være et godt utgangspunkt. Vi synes matproduksjonen er viktig, og ønsker derfor å få med flere partier på forslaget.

Annonse

Opoku sier MDGs forslag også viser at det er mulig å drive et miljø- og dyrevennlig jordbruk basert på lokale ressurser i Norge. Partiet foreslår blant annet en kraftig økning i tilskuddene til gressproduksjon, beitebruk, avløserordninger og noe økning til økologisk landbruk. Samtidig foreslår de kraftige økninger i prisen på korn. Dette skal gjøre det mer lønnsomt å dyrke korn, og samtidig stimulere til bruk av gress i stedet for importert kraftfôr i husdyrproduksjon. 

Vil tette lønnsgapet

Miljøpartiet De Grønne har programfestet at et årsverk i landbruket bør gi minst samme inntekt som et årsverk i andre fagarbeideryrker, og følger opp dette med en betydelig opptrapping av bondeinntekten i sitt forslag. 

– Vi må starte arbeidet med å tette lønnsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper, slik at målsettingene om et dyrevennlig og bærekraftig landbruk også kan gjennomføres i praksis. Derfor foreslår vi betydelige inntektsøkninger, men under forutsetningen at landbruket også ønsker å være med på en grønn omstilling, sier Opoku.  

– I en verden der befolkningen går opp og matproduksjonen ned på grunn av klimaendringer, er det elementær logikk at alle land som har mulighet til det, må ta i bruk sine jordbruksarealer, sier Opoku. 

– Forskjellene er overdrevet

– Stortinget må snu utviklingen der vi baserer stadig mer av matproduksjonen på utenlandske ressurser, både fordi det svekker norsk matsikkerhet og fordi det er uetisk i et globalt perspektiv. Vårt forslag staker ut en helt ny kurs for jordbrukspolitikken, sier Opoku, som også mener at forskjellen på den rødgrønne og den blåblå regjeringens landbrukspolitikk er overdrevet. 

– Med Senterpartiet i regjering gikk norsk jordbruksareal ned, importen av råvarer opp, og sentraliseringen økte. Med regjeringas tilbud vil det samme skje, bare i ekstremt mye større fart.

Neste artikkel

Å binde landet sammen