Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Miljøpartiet om jordbruksforhandlingene: KrF og Venstre kaster bort tida

Miljøpartiet De Grønne mener regjeringspartiene og samarbeidspartnere kaster bort tiden med en nye runde med forhandlinger om jordbruksoppgjøret. De vil heller ha Venstre og KrF med på en bred allianse i Stortinget.

Hilde Opoku og Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil ha med Venstre og KrF på en bred landbruksallianse i Stortinget.  Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Hilde Opoku og Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil ha med Venstre og KrF på en bred landbruksallianse i Stortinget. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

De borgerlige fortsetter tirsdag forhandlingene om en jordbruksavtale. Tirsdag avholdes høring med bondeorganisasjonene i næringskomiteen.

– Det viktigste nå er å bli enige om en avtale i stortinget som ivaretar norsk matsikkerhet. Da må de som har felles mål for jordbruket gå sammen og forhandle. Dette bør være viktigere for KrF og Venstre enn regjeringen prestisje i landbrukspolitikken, sier nasjonal talsperson Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne.

Støtter Clinton

- Å beholde et ikke-industrialisert landbruk er helt avgjørende for fremtiden, sa tidligere USA-president Bill Clinton under EAT-forumet i Stockholm mandag.

- Clinton har rett i at vi må bekjempe tendensene til industrialisering av matprodusksjonen. Dette er det motsatt av hva Listhaug nå legger opp til, sier Opoku.

Møter Ap

De Grønne har lansert sin egen grønne løsning i jordbruksoppgjøret. Tirsdag møter de Arbeiderpartiet, som også ønsker bondeforlik i Stortinget.

- Vår løsning har som mål å få Stortinget ut av jordbruksklemma, og samtidig gi en ny, grønn retning for jordbruket, sier De Grønnes eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson.

Annonse

Regjeringen valgte før helgen å bryte med KrF og Venstre, som ville ha en total ramme på 250 millioner kroner. Opoku mener det er altfor lite ambisiøst. De Grønne vil gi landbruket 1,4 milliarder, tett opp til bøndenes krav.

- Landbruksminister Sylvi Listhaug har rett i at vi trenger en ny landbrukspolitikk i Norge. Men regjeringas tilbud vil gi fraflytta landsbygder og et import-basert og industrialisert jordbruk med store økonomiske utfordringer, sier Opoku.

Bærekraft

Matsikkerhet, bærekraft og økt bruk av lokale ressurser vil være hovedsatsingene i De Grønnes forslag.

- Vårt forslag vil gi et solid inntektsløft, ikke minst for de små brukene, samtidig som vi stiller tøffe grønne omstillingskrav til næringa. Vårt forslag setter dyrevelferd og miljø i sentrum og inneholder en rekke konkrete grep som gjør det mer attraktivt å ta i bruk beiteressurser fremfor kraftfor, sier Opoku.

Neste artikkel

Skulda regjeringa for å tilpasse seg Frp i landbrukspolitikken