Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Miljøpartiet De Grønne tror på grønt gjennombrudd

Miljøpartiet De Grønne mener målsettingen om å slå gjennom som landsdekkende parti er nådd. Valgforsker Svein Tore Marthinsen er langt på vei enig.

- På mange måter har partiet fått et gjennombrudd ved valget, ikke minst i Oslo, sier Marthinsen til NTB. Miljøpartiet De Grønne har gjort en foreløpig opptelling av sine kommunestyremandater. Fasit viser 17 representanter, pluss et fylkestingsmandat i Hordaland. Det er en økning på tolv mandater siden valget for fire år siden. - Vi er strålende fornøyd med resultatet. Vi har nådd vår målsetting om å gjøre et gjennombrudd som landsdekkende parti, sier partiets talskvinne Hanna E. Marcussen. - Understrøm

De Grønne er nå representert i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Nesodden, Halden, Mandal, Tromsø, Lillehammer, Ås, Porsgrunn, Meland, Aurland, Flakstad og Vestvågøy. -Vi har klart å vise at vi er en sterk kraft på vei inn i norsk politikk. I dag skal vi roe ned og glede oss over resultatet, så skal vi begynne på den virkelige jobben med å gjøre norske kommunestyrer grønnere, sier nasjonal talsmann Harald A. Nissen. Valgforsker Svein Tore Marthinsen understreker at partiet ikke endte på vippen i Oslo slik De Grønne håpet. - Det gode resultatet får dermed ingen maktpolitisk betydning, men framgangen viser at miljøspørsmålet har vært en understrøm i valgkampen. Vi kan snakke om en grønn bølge som har gått litt under radaren, sier han. Marthinsen viser til valgundersøkelsen fra 2009, der 20 prosent av velgerne vurderte miljøpolitikk som en av de to viktigste sakene i valgkampen. Tilsvarende tall for 2005 var 8 prosent. - Det var noe på gang ved forrige stortingsvalg, men miljøengasjementet ga seg ikke utslag i valgresultatet. Venstre tapte nok mye på regjeringsdiskusjonene, sier han. Trendvelgere?

Annonse

VG-kommentator, forfatter og samfunnsdebattant Aslak Nore merker seg at De Grønne gjorde det spesielt skarpt i hovedstadens hippere strøk. «Miljøpartiet De Grønne jevnstore med Frp på Grünerløkka. Er det ikke blant hipstere trender begynner?» spurte Nore på Twitter. - Det er godt mulig han har et poeng, men dette vet vi ikke ennå, sier Marthinsen. - I Sverige, Tyskland og Frankrike har det grønne partiet betydning og innflytelse, og det kan godt hende at trenden kommer til Norge også, fortsetter han. Valgforskeren minner om at det er mye enklere å høste kommunestyrerepresentanter enn å vinne et stortingsmandat og viser til at Rødt er dobbelt så stort som De Grønne, uten å ha noen representanter. - Terskelen for å komme inn på Stortinget er veldig høy. De Grønne må vokse kraftig dersom de skal ha håp om å komme inn om to år. Det er langt fram, sier han. (©NTB)

Neste artikkel

– Redd det bare blir verre med dagens regjering