Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest glede over at Høyblokka bevares

De aller fleste reagerte positivt da statsminister Erna Solberg (H) fortalte Høyblokka skal bevares.

Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fortalte søndag at regjeringen går inn for å bevare Høyblokka i et fremtidig nytt regjeringskvartal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fortalte søndag at regjeringen går inn for å bevare Høyblokka i et fremtidig nytt regjeringskvartal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Flere av de andre bygningene rundt skal imidlertid rives for å gi plass til et nytt og moderne regjeringskvartal. På sikt skal alle departementene, minus Forsvarsdepartementet, flytte inn i det umiddelbare nærområdet til Høyblokka.

Erna Solberg sier at symbolverdien ble avgjørende da regjeringen bestemte seg.

– Diskusjonen etter at konseptutvalget foreslo at alt burde rives, har påvirket regjeringens arbeid. Ikke minst diskusjonen rundt de historiske, symbolske og kunstneriske verdiene av Høyblokka. Nå er vurderingen at dette kan vi ta vare på, ut fra blant annet de monumentale og det symbolske som Høyblokka representerer, sier statsministeren til NTB.

Åpner for høydehus

Planen som Solberg presenterte søndag ettermiddag sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) legger opp til at byggene i Høyblokkas nærhet som er kjent som Y-blokka, S-blokka og R4 skal rives, mens det staselige Finansdepartementet skal stå.

– Det åpnes for å bygge ut på baksiden av Høyblokka, i umiddelbar tilknytning og også i høyden, sier Sanner til NTB.

Regjeringens vurdering er at dette grepet forener behovet for moderne arbeidsplasser og ønsket om å ta vare på historie, symbolikk og kulturarv.

Symbolsk viktig

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) var blant dem som roste regjeringens beslutning søndag ettermiddag.

Bondevik hadde selv kontor på toppen av Høyblokka da han var statsminister i årene 1997 til 2000 og perioden 2001-2005.

– Det er viktig å bevare Høyblokka fordi det er et bygg som er karakteristisk for en helt spesiell tidsepoke. Men enda viktigere er det at Høyblokka er et av sentrene for norsk politisk demokrati. Derfor er det så symbolsk viktig at man bevarer den, sier Bondevik til NTB.

Arkitekt-kritikk

Forslaget om å rive den karakteristiske Y-blokka blir imidlertid ikke like godt mottatt av alle.

Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) mener det er «trist».

– Vi ser den som en del av den samme historiske, kunstneriske og arkitektoniske helheten. Høyblokka og Y-blokka er to sider av samme sak, og nå blir bare halvparten bevart, sier fagsjef Hege Maria Eriksson til NTB.

Annonse

Riksantikvar Jørn Holme mener derimot at vi må leve med at Y-blokka forsvinner. Han berømmer regjeringen for å ville bevare Høyblokka.

– Jeg er både lettet og glad, sier Holme til NTB. Han legger til at det viktigste når det gjelder Y-blokka, er beslutningen om å ta vare på Picasso-kunstverket på kortveggen.

15,5 milliarder kroner

Fram mot 2025 ser regjeringen for seg at et nytt regjeringskvartal står ferdig på området fra Høyblokka og østover mot Grubbegata. 5.700 arbeidsplasser skal inn til en anslått kostnad på rundt 15,5 milliarder kroner.

– Det er mye penger, sa statsministeren søndag.

Planene innebærer at Akersgata skal åpnes for trafikk, noe både byrådsleder Stian Berger Røsland og Oslos ordfører Fabian Stang hilser velkommen.

– Regjeringen har truffet godt. Forslaget imøtegår behovet til departementene, hensynet til trygghet, sikkerhet, verneinteresser, bymobilitet og et levende sentrum, mener byrådslederen.

Åpenhet, sier Ap

Også Arbeiderpartiet, som huset Høyblokka med daværende statsminister Jens Stoltenberg da terroristen Anders Behring Breivik slo til 22. juli 2011, mener det er en god løsning å beholde symbolbygget i et nytt regjeringskvartal.

AUF-leder Eskil Pedersen meldte følgende på Twitter søndag:

– Fint at bygget han forsøkte å jevne med jorden står oppreist og skal romme demokratiet vårt.

Ap-nestleder Helga Pedersen sier at gjenoppbyggingen må legge vekt på åpenhet og tilgjengelighet.

Neste artikkel

Erna Solberg om rikingflukt: – Synes ikke synd på dem