Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet: - Stol på vitenskapskomiteen, spis laks

Kritikken mot oppdrettslaksen inneholder ingenting nytt om miljøgifter, ifølge Mattilsynet. Folk bør fortsette å spise fet fisk, enten den er oppdrettet eller vill.

Grenseverdiene for miljøgifter er satt for at folk skal tåle det de spiser. Både laksen, fôret den eter og ingrediensene i fôret er innenfor disse verdiene, understreker seniorrådgiver Lise Torkildsen i Mattilsynets seksjon for fisk og sjømat overfor NTB. - Verdiene er fastsatt av EFTAs vitenskapskomité for mattrygghet og den norske tilsvarende komiteen. Her sitter det uavhengige eksperter som ser på helheten i hva folk spiser, sier Torkildsen.

Les også: Lakseeksperter strides om helsefare

Annonse

Hun vedgår at det kan være en treghet i det europeiske systemet, og dermed en risiko for at ny forskning ikke blir fanget opp umiddelbart. Derfor har Mattilsynet en stående avtale med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) om å følge med på alt som skjer innen forskningen på dette området. - De kan komme med råd til oss uavhengig av den europeiske komiteen. Hvis vi har indikasjoner på at noe kan påvirke helsen vår negativt, kan vi med en gang forby produktet og trekke det tilbake fra markedet, sier Torkildsen. Foreløpig er det altså ingen grunn til det, og hun ber innstendig folk om ikke å slutte å spise laks - verken de som ammer, små barn eller andre. - Kommer det kunnskap som gir grunnlag for å endre vårt syn på denne saken, vil vi selvfølgelig gjøre det, sier hun. (©NTB)

Neste artikkel

Sjøllaksefisketallene for i år: – Trist utvikling