Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet stakk av med skolemiddagen

Ivrige elever på Brandsøy jobbet hardt for å lage kjøttsuppe helt fra grunnen av. Så kom Mattilsynet.

Økologisk, bærekraftig jordbruk og kortreist mat har vært tema på Brandsøy skule i Flora. Både skolen og barnehagen i bygda har status som miljøfyrtårn, og slikt forplikter også på skolekjøkkenet.

Fra en gård i nærheten hadde elevene fått et villsaulam, og noen av elevene hadde vært med på slaktingen. De hadde også vært i åkeren og hentet grønnsaker.

Under oppsyn av faglærer Beate Andersen satte den slaktekyndige sjetteklassingen Martin Redal tirsdag i gang med å skjære ut beina og dele kjøttet i passe biter. Beina skulle brukes til å koke kraft, og så skulle alle skolens elever få servert skikkelig kjøttsuppe av lokale råvarer. Da kom Mattilsynet på rutineinspeksjon.

Ingen nåde

Inspektørene kikket på maten og hadde ingenting å utsette verken på kjøttet eller på de hygieniske forholdene ved skolen. Dommen var likevel nådeløs. Selv om inspektørene roste det pedagogiske opplegget, åpner ikke reglene for skjønn. Kjøttet og beina ble tatt med for destruksjon. -Det er forferdelig leit at vi ikke kan ha et slikt opplegg med miljøvennlig, kortreist mat. Vår status som miljøfyrtårn gjør at vi samarbeider med mange i nærmiljøet, men nå vet vi at det er ulovlig å hente kjøtt andre steder enn på butikken. Det var fryktelig leit for barna, men både de og vi voksne lærte litt om å følge regler, sier rektor Tone Aasrud til nationen.no.Selv om rektor i går måtte ty til oppskåret fårekjøtt fra nærbutikken for å kunne by på suppe, har hun ikke tenkt å gi opp drømmen om festmiddag med kortreiste råvarer. Hun har heller ikke lagt Mattilsynet for hat etter gårsdagens møte med byråkratiet. -Nei, neste gang skal vi invitere dem med. Da må de riktignok ta med veterinær og dekke kostnadene sine selv, men til gjengjeld skal de få skikkelig lokalmat fra Brandsøy, sier Aasrud.

-Skal ikke kaste mat

Elevene viste mindre forståelse for beslaget. I hvert fall i går. -Veldig dumt. Hvorfor gjør de sånt? Vi skal da ikke kaste mat. Da var det jo ingen vits i å slakte lammet i det hele tatt, sa Martin Redal (11) til lokalavisa Firda, som var på skolen for å lage reportasje om suppemiddagen da Mattilsynet slo til. Martin syntes Mattilsynet bare burde kontrollert kjøttet og ikke kastet det. Da de voksne forsøkte å forklare reglene, ristet han bare oppgitt på hodet. Seniorinspektør Bente Lien hos Mattilsynet i Sunnfjord og ytre Sogn er derimot krystallklar på reglene. -En bonde kan slakte det han vil til eget hushold og bruk, men alt kjøtt som blir omsatt, skal være kontrollert av Mattilsynet enten det blir solgt eller gitt bort. Inspektørene hadde ikke noe valg. De måtte ta med seg kjøttet, sier Lien til Firda.

Barneskole med elever fra 1. til 7. klasse. 75 elever i år.

Annonse

Inspektørene kom egentlig til Brandsøy skule for å inspisere kjøkkenet, som også er kjøkken for bygdas samfunnshus. At de kom borti denne suppa, var helt tilfeldig.

- Da det skjedde, hadde de ikke noe valg. Men vi skulle gjerne vært denne episoden foruten, sier Lien til nationen.no.

Reglene som ble brukt i dette tilfellet, brukes for å slå ned på all ulovlig omsetning av kjøtt.

- Vi opplever en del slikt i løpet av året. Forrige tilfelle vi hadde gjalt noen som averterte deler av et villsvin på internett. Andre ganger handler det om kjøtt av helt ukjent opprinnelse, sier Lien.

Andre helseproblemer

Rektor har bitt i seg skuffelsen over suppa som glapp, men er likevel litt skeptisk til både regler og hvordan de blir håndhevet- -Mattilsynet er blitt veldig store, og de har mange ansatte som kjenner reglene bedre enn de kjenner virkeligheten på et sted som dette. Sukker utgjør et helseproblem, og det har vært mange tilfeller hvor folk blir sjuke av butikkmat som Mattilsynet har godkjent. Men jeg har aldri hørt at noen er blitt sjuk av de lokale matvarene her i bygda, sier Aasrud.

Neste artikkel

Nesten 400 personer er nominerte til Årets unge bonde