Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet fant skadde dyr hos lederen i Pelsdyralslaget

Bertran Trane Skadsem får pålegg om bedre daglige tilsyn av sine 13.000 mink.

Funnene kommer få dager etter at næringen har lovet å rydde opp, melder NRK, som torsdag kveld viste bilder av skadde og døde dyr fra pelsdyr-toppens farm.

I helgen var aktivister fra Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet hos styrelederen i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, som har en større minkfarm på Voll i Klepp i Rogaland med mer enn 13.000 dyr.

Varslet Mattilsynet

Funnene de gjorde, førte til at de varslet Mattilsynet i Rogaland, som kom på uanmeldt besøk tirsdag.

Også Mattilsynet gjorde flere funn. Skadde dyr skal ha blitt funnet sammen med andre dyr, og døde dyr lå i bur med levende dyr.

- Vi fant 13 mink med gamle sår. Vi fant noen mink med nye sår. Vi fant to døde mink i burene, sier Ole Aamodt, seksjonssjef i Mattilsynet i Midt-Rogaland.

Trane Skadsem ønsket ikke å kommentere saken overfor NTB torsdag kveld. Han vil først se rapporten fra Mattilsynet, som også vil sende varsel om pålegg, der styrelederen får beskjed om å gjennomføre bedre daglige tilsyn.

Både i møte med landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og i mediene har styreleder Skadsem beklaget bilder av skadde og syke pelsdyr, som første gang ble vist på NRK Søndagsrevyen 31. oktober.

Se bildene fra norske pelsdyrfarmer

Han har samtidig sagt at bransjen ønsker flere både anmeldte og uanmeldte besøk av Mattilsynet, som har tilsynsansvaret for pelsdyrbransjen.

Annonse

Brekk sint Landbruksminister Brekk reagerer sterkt på bildene av døde og skadde dyr hos styrelederen i Norges Pelsdyralslag. - Jeg har nettopp sett bildene på Dagsrevyen i kveld, og jeg er skuffet og sint. Jeg hadde ikke ventet å se slike tilfeller etter å ha gitt næringen klar beskjed om å rydde opp for en uke siden, sier Brekk til VG Nett.

Aksjon

I sommer og høst besøkte Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet besøkt 40 pelsdyrfarmer i Norge.

Resultatet er tusenvis av bilder og flere timer videodokumentasjon som viser mink og rev med alvorlige skader og sykdommer.

Bildene har de siste ukene satt hele pelsdyrnæirnga i vanry.

Seks av ti nordmenn vil avviikle pelsdyrnæringa, ifølge en ny undersøkelse.

Se bildene fra norske pelsdyrfarmer

Dyrevernerne mener Norge mangler en uavhengig vurdering av hvilke lidelser pelsdyr i bur blir utsatt for.

(©NTB/NATIONEN.NO)

Neste artikkel

Nå får pelsdyrbøndene kompensasjon: – Håper marerittet snart er over