Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet fant rester av ulovlig GMO i 5 av 55 prøver

Mattilsynets tilsynsresultater fra i fjor viser at de ikke fant genmodifiserte organismer i fôr eller såvarer, men derimot fant de ulovlig genmodifisert materiale i 5 av 55 matprøver.

En av prøvene hvor Mattilsynet fant ulovlig genmodifisert materiale, var i importert basmatiris. Foto: Colourbox
En av prøvene hvor Mattilsynet fant ulovlig genmodifisert materiale, var i importert basmatiris. Foto: Colourbox

Mattilsynet har ansvaret for å følge opp de norske reglene om genmodifisert materiale i mat og fôr (både fiskefôr og fôr til landdyr), og tok i fjor 134 stikkprøver av dyrefôr, såvarer og matvarer.

Spor i 40 prosent

55 av prøvene var av matvarer, de resterende fordelte seg utover fôr og såvarer. I fôr- og såvareprøvene, fant Mattilsynet ingen ulovlige genmodifiserte organismer.

Les også: Finansdepartementet vil ikke svarteliste GMO- investeringer

De fant likevel spor etter dette i over 40 prosent av mat- og fôrprøvene. Dette gjelder spesielt soyafôr. Disse 40 prosentene er fordelt på 22 prosent av matprøvene og 65 prosent av fôrprøvene.

«Slike spormengder skyldes som oftest forurensning fra genmodifiserte varer under transport, håndtering og foredling før mottak i Norge,» skriver Mattilsynet i sin oppsummering.

1 av 11 matprøver med GMO

Det gjorde de derimot i matvareprøvene. I 5 av de totalt 55 prøvene, altså hver ellevte prøve, fant de ulovlige genmodifiserte organismer.

Alle funnene ble gjort i matvarer som er importert, som maismel og -nudler, brownie, smaksatt te og basmatiris, ifølge matindustrien.no. De aktuelle varene skal ha blitt fjernet fra markedet.

Les også: 110 nobelprisvinnere ber miljøvernere oppgi GMO-motstand

Annonse

Mattilsynet mener det er en lav andel med 1 av 11 prøver.

– Resultatene bekrefter at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav. Tallene avviker heller ikke vesentlig fra tidligere års undersøkelser, sier Inga Torp Nielsen, programkoordinator i Mattilsynet til matindustrien.no.

Importører uten rutiner

Nielsen sier til matindustrien.no at det er et problem med manglende rutiner hos importører. Bare 12 av 32 hadde gode nok rutiner for å unngå å importere genmodifiserte produkter, et langt dårligere resultat enn i 2014.

Les også: Farmasigigant kjøper Monsanto for 544 milliarder

Mattilsynet tar tester der de mener risikoen er størst, og det kan slå ut på resultatet. Trolig ville resultatet sett annerledes ut om de hadde sjekket flere norske matvarer framfor hovedsakelig import.

I resultatoppsummeringen i rapporten skriver Mattilsynet at en av grunnene til at de fant så mange importører med dårlige rutiner, var at de i fjor økte kontrollen av små, mellomstore og nyetablerte importører sammenlignet med tidligere år.

Neste artikkel

Hunder hentet tre ganger av politiet, for så å bli levert tilbake av Mattilsynet