Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Matmerk gir Santa Kristina-skinke og Erterbrød Spesialitet-merke

Santa Kristina-skinke og Erterbrød får merket Spesialitet for sine helt unike kvaliteter og gode smaksopplevelser, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Vedum overrakte Spesialitet-merket til produsentene under matfagdagen til Matmerk på Grand Hotel onsdag kveld.

- Merket Spesialitet skal være en veiviser for forbrukeren i butikken og synliggjøre matvarer som utmerker seg i et konkurranseutsatt marked. Stadig flere vet å sette pris på norske matspesialiteter, samtidig som vi tar tradisjonsmaten inn i fremtiden. Jeg håper flere merker seg disse produktene som bidrar til å styrke norsk matkultur og bidra til verdiskaping, sier statsråden.

- Ærefull oppmerksomhet

Erterbrød har en sprø konsistens og særegen smak av gule erter. Flatbrødet er fra Østre Toten og har vært produsert på samme måte siden 1930.

Sjekk ut vår liveblogg fra matfagdagen

- Det kjennes som en ærefull oppmerksomhet. Når man jobber med et produkt med lang historie, er det ekstra hyggelig å høre fagutvalget bekrefte de gode egenskapene. Jeg håper at merket Spesialitet vil være med å fremheve produktet og skape ekstra interesse og kjennskap til Erterbrød, sier daglig leder Camilla Rostad i Holmen Crisp.

Se bilder fra produksjonen øverst i saken.

- Bevis på godt produkt

Annonse

Santa Kristina-spekeskinke er et produkt fra Gilde. Produksjonssted er Tynset og grisene kommer fra to produsenter på Hedmarken.

Les også: - Bonden gir troverdighetsstempel

- Det er klart det er viktig for oss å få et slikt merke, det er et bevis på at vi lager et godt produkt. Vi er veldig stolte av Santa Kristina-skinke og dette er en anerkjennelse for oss. Det ligger en langsiktig tanke bak, vi håper å gjøre skinken ytterligere kjent og på sikt produsere og selge mer, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura.

- Kan ikke kjøpes

Et sterkt matfaglig utvalg står bak vurderingen, i regi av stiftelsen Matmerk.

- Spesialitet-merkede produkter garanterer kvalitet på smak, aroma og konsistens. Dette merket kan du ikke kjøpe, du må fortjene det. Både råvare og smak på produkt må være førsteklasses. St Kristina-skinke og Erter flatbrød gir økt matglede rundt bordet og forhåpentligvis mer penger i kassen for produsenten, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk.

Neste artikkel

Nesten 400 personer er nominerte til Årets unge bonde