Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Matindustrien med samlet krav om ostetoll til Listhaug

Mektige aktører i norsk matindustri ber Sylvi Listhaug om ikke å ensidig endre ostetollen. Listhaug sier tollsaken skal diskuteres i regjering.

Store aktører i norsk matindustri hadde med seg en samlet kravliste da de for første gang møtte mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) i dag.

Aktørene er blant annet blitt enige om et felles krav knyttet til ostetoll - en sak det har vært strid om i bransjen tidligere. - Ingen ensidige endringer

- Det var ulike oppfatninger før. Vi er enige om at det er et passert kapittel. VI ønsker ingen ensidige endringer i ostetollen. Det må være som ledd i forhandlinger med våre handelspartnere, sa Jan-Egil Pedersen i LO-forundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund (NNN), da representanter for bransjen møtte pressen sammen med Listhaug i formiddag.

Til stede på møtet var sjefene i NNN, Orkla, Tine, NHO Mat og Landbruk, NHO Mat og Drikke, Tine, Orkla og Agra Industrier. Vurderer ostetollen

Listhaug sa hun ser fram til et godt samarbeid med matindustrien, men sier regjeringen skal vurdere hva som kan gjøres med ostetollen.

- Regjeringen skal diskutere saken. Jeg vil ikke forskuttere om den blir reversert, sa hun.

Tidligere har Høyre, Frp og Venstre gått hardt ut mot ostetollen. De tre partiene har flertall på Stortinget. Etter sonderingene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstres sa imidlertid Venster-nestleder Terje Breivik til Nationen at han ikke forventet en reversering av ostetollen. Enig om å se på markedsreguleringen

Aktørene i matindustrien er også blitt enige om at dagens markedsregulering bør gjennomgås av et bredt sammensatt utvalg. De slår fast at markedsreguleringen skal være konkurransenøytral, transparent og forutsigbar.

Annonse

Dette punktet er i tråd med regjeringens Sundvollen-erklæring.

Konsernsjef i Tine Hanne Refsholt sier det viktige i enigheten, er at alle aktørene er enige om at det skal være en markedsregulering for varer som korn, kjøtt, og melk.

Refsholt mener Tine står for en konkurransenøytral markedsregulering i dag, og sier hun ikke frykter en gjennomgang av et bredt sammensatt utvalg, slik matindustrien går inn for.

Statsråden takket for innspillet på dette punktet. Krever om kompensasjon

På matindustriens kravliste står det også at den industren som kompenseres for høyere råvarer, det vil si industri som foredler råvarer fra norsk landbruk, er utsatt for reell konkurranse gjennom EØS-avtalen. De peker på at RÅK-ordningen fremdeles må finansieres i jordbruksavtalen.

Matindustrien krever at norske særavgifter reduseres, for å hindre handelslekkasje over grensen, og peker på behovet for sterke innovasjonsmiljøer.

Les mer i Nationens eavis eller papirutgave fredag 25. oktober.

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale