Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Maria er Årets Villmarking 2013

I formiddag kan du møte Maria Grøntjernet fra Lunner på årets Villmarksmesse på Lillestrøm. Hun er 17 år og Årets Villmarking. Årets Villmarkskokk er 29 år gamle Joar Søhoel fra Sogndal. 35.000 besøkende ventes til messa.

I forbindelse med årets Villmarksmesse og messas 30 års jubileum er også de unge i søkelyset. Messegeneral Finn Erik Bredesen sier til nationen.no at det også var grunnen til at Villmarksmessen så dagens lys for 30 år siden. - Noe av målet vårt den gang som nå var jo nettopp å få dele budskapet om friluftslivets gleder blant de unge, understreker Bredesen.

God inspirator

Han peker på at den 17 år gamle Maria Grøntjernet fra Lunner kommune er en god inspirator og et forbilde for mange unge. Hun har også en egen blogg kalt "Villmarksjenta" og har hatt en tv-dokumentar på NRK. Jeg kan godt si at hun er et friskt pust og en god ambassadør som kan motivere flere unge ut i naturen, sier Bredesen.

Tar jegerprøven

Maria sier til nationen.no at hun både er glad og overrasket over på bli utnevnt til Årets Villmarking. Hun sier at hun vil bruke prisutdelingen til å fremme interessen for natur og naturopplevelser blant ikke minst ungdom. Maria er heller ikke fremmed for å høste av naturens skattkammer og forteller at hun er i ferd med å ta jegerprøven. - Jeg setter pris både på jakt- og fiske sier Maria. Hun liker også å steke pizza når hun er på tur og forteller at pizzaen både kan stekes i folie og på en flat stein du legger over bålet.

Litt mer om Årets Villmarking 2013

Vi tar med noen faktaopplysninger om Maria Grøntjernet 2013 som klokka 1300 nå i formiddag får prisen. Hun går på idrettslinjen på Hadeland Videregående skole. Maria bor i Lunner kommune med mor, far og to søstre. Hun er singel. Favorittmat er pizza på bål. Hovedinteressen er friluftsliv, men hun bruker mye tid på å dokumentere turer i form av film og foto. Første overnatting alene i telt på tur som 13-åring. Prisvinneren liker å skaffe mat fra naturen via sanking og fisking, hun er også godt i gang med jegerprøven. Overnatter i telt eller under åpen himmel så ofte hun kan og tar gjerne med leksene på tur.

Annonse

Tv-dokumentar om Villmarksjenta

I januar 2012 ble det sendt en dokumentar om hennes turinteresse på TV2. Programmet het Villmarksjenta. Maria gikk og padlet Norge på tvers som 16-åring. Langturen strakte seg fra Käringsjön i Sverige til Vestkapp på Stadlandet. Hun brukte 50 dager på turen og hadde med malamuten Vega som trofaste følgesvenn. Hun skal etter planen gi ut bok senhøsten 2013. Maria blogger jevnlig om turene sine på villmarksjenta.no

Målet hennes er å kunne inspirere andre til å komme seg ut i naturen for å oppleve ro, glede og mestring. Maria håper på sikt å kunne leve av sin interesse, og ønsker at det blir tid og anledning til lengre opphold utendørs.

Årets villmarkskokk

Årets Villmarkskokk Joar Søhoel (29 år) fra Sogndal. Premieutdeling torsdag kl 14:00 på Villmarksmessen! Mobilen hans er 97153774.

Han driver egen Viltrestaurant i Sogndal. Han er i gang med å produsere DVD nr 2 om ville matretter og kokebok om viltmat.

Joar var med i farmen 2012 hvor han fikk god anledning til å formidle sitt budskap for jakt og viltmat. Årets Villmarkskokk er ambisiøs og hardtarbeidende, og har lenge hatt en drøm å vise folket hva han brenner for - å inspirere flere til å gå ut i naturen og utnytte de ressursene vi har. Han vant med retten Tiurbryst i blåbærsaus.

Neste artikkel

Hyller norsk mat i verdensklasse