Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mange partier rundt sperregrensen kan gi taktisk stemmegivning i valget

Frykten for sperregrensen kan få velgerne til å stemme taktisk, mener valgforsker. Alle småpartiene på Stortinget er over grensen i ny måling.

For første gang på et halvt år er alle småpartiene på Stortinget over sperregrensen. Det viser en meningsmåling utført av Norfakta for Nationen og Klassekampen.Høyre og Frp mangler ett mandat for å få flertall alene. De to partiene vil dermed være avhengig av støtte fra ett sentrumsparti for å få vedtatt et budsjett i Stortinget. Høyre og Frp får oppslutning fra henholdsvis 30 (ned fra 31,2 i juli) og 18,3 (opp fra 18,2) prosent. Oppslutningen ville til sammen sikret den blåblå alliansen 84 mandater på Stortinget.

Les også: Blåblå på topp igjen

De rødgrønne ville fått 66 mandater dersom dagens måling var valgresultatet. 28,4 prosent av stemmene ville gått til Ap (ned fra 29 i juli), 4,3 til Sp (ned fra 4,7) og 5,9 til SV (opp fra 4,7).Sperregrensen truer

Regjeringspartiene SV og Sp og opposisjonspartiene KrF og Venstre har i lengre tid ligget nær sperregrensen på en rekke målinger.

Med en oppslutning på 4,3 ligger Sp fortsatt svært nær grensen på 4. Juli-målingen viste at statsrådskiftene hadde liten effekt for Sp. KrF ligger på 4,7, som i juli. SV og Venstre har gjort synlige jump oppover, på henholdsvis 1,3 og 1,2 prosentpoeng. Veksten er likevel innenfor feilmarginen, og det er bare få dager siden en bunnotering ble konstatert for SV. Derfor gjenstår det å se om oppslutningen holder seg.

- Det kan ikke utelukkes at regelen om sperregrensen på 4 prosent avgjør valget i 2013, eller at den i alle fall påvirker regjeringsdannelsen, sier Anders Todal Jenssen, valgforsker ved NTNU.

Ifølge forskeren kan trusselen om sperregrensen påvirke hvilken valgseddel velgerne putter i urnen.

- Jeg regner med at det blir mye snakk om taktisk stemmegivgning, sier han.Høyre-velgere til Venstre

Før og etter stortingsvalget 2005 snakket man mye om taktisk stemmegiving. Velgere som tradisjonelt hadde stemt Høyre, gikk ut og sa de ville stemme Venstre for å heise partiet over sperregrensen.

Ifølge Todal Jenssen er det usikkert hvor mange som valgte å stemme taktisk i 2005, fordi det ikke er forsket på det. Valgforskeren sier taktisk stemmegiving har vært mer belyst i Sverige enn i Norge.

- Etter forrige riksdagsvalg fantes det analyser som tydet på at Kristendemokratene hadde fått så mye som 40 prosent taktiske stemmer. Da begynner det å bli et fenomen av betydning.

Det er en rekke mulige utslag av taktisk stemming i valget 2013:

- Ap-velgere stemmer taktisk på SV i håp om å berge den rødgrønne regjeringen.

Annonse

- SV-velgere stemmer Ap fordi SV ikke vil få innflytelse dersom partiet havner utenfor regjering.

- Høyre-velgere stemmer KrF eller Venstre for å sikre sentrum innflytelse dersom Høyre inngår regjeringssamarbeid med Frp.

Todal Jenssen sier taktisk stemmegiving kan være et «skummelt fenomen».

- Det vi kjenner best fra Sverige, er at folk som stemmer på store partier, gir en støttestemme til et mindre parti for å være sikker på at partiet kommer over sperregrensen, sier han.

Les også: Erna blir de borgerliges sjef

Les også: Høyre: - Hareides utspill bringer oss nærmere samarbeid

Fra Storbritannia finnes et annet mønster.

- Der frykter folk som vil stemme på Liberaldemokratene at stemmene deres blir verdiløs. De ender med å stemme på de konservative eller Labour fordi de finner ut at det er der slaget vil stå.Partier i limbolandTodal Jenssen sier månedens meningsmåling generelt viser at de rødgrønne ligger langt unna regjeringsmakt og at mellompartiene og SV befinner seg i en vanskelig situasjon.

- Mellompartiene er helt i limboland. De kan ikke gjøre noe inngrep overfor noe regjeringsalternativ.

For SV er situasjonen muligens enda verre, sier han.

- SV synes ikke engang å være teoretisk relevant dersom de rødgrønne ikke skulle gjøre et sensasjonelt godt valg.

Les hvorfor partitoppene advarer velgerne mot å stemme taktisk i Nationens papirutgave eller e-avis lørdag 11. august.

Neste artikkel

Politikere rystet over masseskyting i Oslo