Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Må kjøre bort matjord på grunn av høye nivåer av giftstoffer

400 kubikk matjord i Leikanger i Sogn må kjøres bort og behandles som spesialavfall etter at det er påvist høye verdier av giftige stoff i jorda.

Jord i Leikanger, der det drives fruktproduksjon, må håndteres som spesialavfall. Bildet er ikke knyttet til det aktuelle stedet. Foto: Colourbox
Jord i Leikanger, der det drives fruktproduksjon, må håndteres som spesialavfall. Bildet er ikke knyttet til det aktuelle stedet. Foto: Colourbox

Matjorda øverst i frukthagen på Stadheimgarden i Leikanger kommune inneholder svært høye verdier av det giftige stoffet DDT og rester av andre sprøytemidler, skriver Sogn Avis.

Mattilsynet skjerpet nylig de nasjonale retningslinjene for bruk av plantevernmiddel.

Gjør klart for boligbygging

Kommunen har gjennomført omfattende målinger i området fordi det planlegges boligutbygging i nærheten av frukthagen. Giftnivået på jorda er i tilstandsklasse fire, noe som er nest høyest måleverdi, skriver avisa.

– Vi mener at det er ikke lenger er forurensingsfare når stykket er håndtert og tiltaksplanen fulgt opp, sier miljørådgiver Anders Yri i Asplan Viak, som har gjennomført målingene.

Les mer: Bønder mener Statens vegvesen har brutt løfte om jordflytting

Forberedt på at mer forurensing oppdages

Annonse

Politikerne i kommunen der det produseres mye frukt, sier til Sogn Avis de nå må forberede seg på at mer helsefarlig forurensing kan bli oppdaget.

– Det er først i vår tid, når omfattende boligbygging har nådd den intensive dyrka jorda at vi blir oppmerksom på dette, sier kommunepolitiker Jan Sigurd Haugen (SV), til avisa.

Les også: Forskere advarer mot flytting av matjord

Neste artikkel

Kallar SVs kjøttkutt feil medisin, men Hoff lar SV-anbefaling stå