Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lørdag hele uken

Jeg tenker selv at jeg bare skal spise godteri eller «kosemat» på lørdag, men klarer jeg det?

«De fleste nordmenn ønsker altså å bli mer fysisk aktive, få et sunnere kosthold – eller begge deler. Så hvorfor gjør vi ikke noe med det?», skriver landbruksblogger Anne Marie Skjølsvik. Foto: Colourbox
«De fleste nordmenn ønsker altså å bli mer fysisk aktive, få et sunnere kosthold – eller begge deler. Så hvorfor gjør vi ikke noe med det?», skriver landbruksblogger Anne Marie Skjølsvik. Foto: Colourbox

Mandagen kan ofte begynne bra, men så er det kanskje en bursdagsfeiring på jobb på tirsdagen. På torsdag er det syklubb hos ei venninne, og da blir det kake og is. Og på fredag er det vafler i kantina. Det blir fort litt godteri både på fredag- og lørdagskvelden. For det må jo være lov til å «feire» at det er helg?

Jeg er nok ikke den eneste. De fleste av oss er flinke til å finne gode grunner til å kose seg. Og enda verre blir det når vi tenker at vi skal kompensere tirsdagens utskeielse på jobb med å ta en ekstra løpetur på kvelden. Men så setter jammen «dørstokkmila» en stopper for det når kvelden kommer.

Burde vi ta oss sammen? Hvor mange lørdager blir det i løpet av en uke for deg?

Nordmenn er lite motivert for å gjøre endringer

Alle er jo opptatt av å finne den såkalte balanse i hverdagen. Balanse mellom jobb og fritid, balanse mellom plikter og lyster, og balanse mellom stress og avslapning. Men hvordan føler vi selv at vi har balanse mellom hva vi får i oss av energi gjennom mat og drikke, og det vi forbruker gjennom fysisk aktivitet? Vi spurte det norske folk i en stor undersøkelse i januar.

Én av 3 nordmenn svarer at de ikke er fornøyde med balansen mellom hva de får i seg av energi, og det de forbruker gjennom fysisk aktivitet. Det vil jo si at en god del av oss er fornøyde, mens noen går rundt og skulle ønske at ting var bedre.

Fysisk aktivitet

Vi er heller ikke fornøyd med hvor fysisk aktive vi er, ei heller med hvor sunt vi spiser.

3 av 10 nordmenn synes ikke at de har et sunt nok kosthold. Reduksjon av sukker og sukkerholdige matvarer står øverst på ønskelista over endringer Kari og Ola ønsker å gjøre.

Det som er paradoksalt er at over halvparten koser seg med søtsaker på jobben flere ganger i uken, og over 7 av 10 gjør det samme hjemme.

«Norsk matindustri med viktige arbeidsplasser blir borte.»

Annonse

For mange er det med andre ord litt lørdag hele uken. Kjenner du deg igjen?

Hvorfor får vi det ikke til?

De fleste nordmenn ønsker altså å bli mer fysisk aktive, få et sunnere kosthold – eller begge deler. Så hvorfor gjør vi ikke noe med det?

Jeg ville tippe på at det er den berømte tidsklemma som tar oss, og at vi ikke prioriterer tid til å være fysisk aktive eller at vi ikke orker å bruke tid i butikken på å finne den perfekte sammensatte middagen etter jobb, så vi går for en enklere løsning. Men det er ingen av delene!

Hovedgrunnen til at vi ikke spiser sunnere eller beveger oss mer er rett fordi vi mangler motivasjon til å gjøre endringer. Hele 6 av 10 nordmenn synes selv at de er for lite fysisk aktive. Den berømte «dørstokkmila» blir ofte for lang for de fleste av oss. Kveldene er ofte hektiske, og etter alle gjøremål frister sofaen altfor mye. Men det er ikke så mye som skal til – 30 minutter hver dag gjør deg godt.

Vil du lese mer fra Balanserapporten og andre spennende resultater, kan du gjøre det her.

Landbruksblogger Anne Marie Skjølsvik er klinisk ernæringsfysiolog ved Tine SA.

Norsk Landbrukssamvirke og Nationen samarbeider om landbruksbloggen. Les flere innlegg her.

Neste artikkel

Tenk på hvordan du bruker pengene dine!