Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lokalpolitikere scorer dårlig på folkehelse

Bare en knapp tredel av befolkningen mener at lokalpolitikerne er opptatt av å legge til rette for god helse i kommunene. Kommunene må ta grep, mener helsedirektøren.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener kommunene er for dårlige på helse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Helsedirektør Bjørn Guldvog mener kommunene er for dårlige på helse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I en undersøkelse som YouGov har gjort for Helsedirektoratet, svarer nesten tre av fire at kommunen de bor i er et godt sted å vokse opp. Men bare 30 prosent sier seg fornøyd med lokalpolitikernes engasjement for å sikre god helse.

– Kommunene har mye erfaring med å være gode tjenesteleverandører. Men kanskje har de ikke like mye tradisjon på god lokalplanlegging og folkehelsearbeid, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Større eierskap

Han mener undersøkelsen viser at lokalpolitikerne må ta et større eierskap til folks helse, og at de må kommunisere dette bedre ut til folk flest.

Les også: Sykehusaksjonister fra hele landet viste sitt sinne i Oslo

– Da vil befolkningen også forstå at dette er en kommunal oppgave som politikerne bør måles på, og som vi bør følge med på hvordan de håndterer, sier Guldvog. Sammen med direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg innleder han til debatt om undersøkelsen under Arendalsuka mandag.

Engasjement

Tradisjonelt forbindes helsearbeid i kommunene med skolehelsetjeneste og helsestasjon. Men god helse og gode liv skapes også i mange andre sektorer enn helsesektoren. Det handler ifølge helsedirektøren like mye om å legge til rette for at barn og unge kan være fysisk aktive, at vi i ulike faser av livet skal ha gode møteplasser i boligområder og byrom.

Les også: Nordlendinger mest optimistisk til framtidas sykehus

Annonse

– Alle disse tingene spiller en stor rolle for folks helse. For at vi skal få et løft på dette området, må vi ha et stort løft i engasjement. I den nye folkehelseloven som kom i 2012, ble ansvaret for befolkningens helse plassert på kommunene, ikke på helsetjenesten, sier Guldvog.

Konkurransefordel

Han understreker at kommunen har mange oppgaver og at de står overfor krevende prioriteringer og vanskelige beslutninger. Men ifølge Guldvog handler dette om å få en befolkning som er tilfreds og sunn og har aktivitetsmuligheter.

– Å satse på disse tingene vil understøtte veldig mange av de øvrige målene kommunene har. Det vil bidra til god næringsutvikling, bedring i skolene, mindre frafall og sosiale problemer. De kommunene som blir gode på dette og får tillit i befolkningen, vil få et konkurransefortrinn, sier han.

Helsedirektøren understreker at undersøkelsen avdekker at det er store variasjoner mellom kommunene. Bildet et ikke helsvart.

– Det er mange kommuner som gjør et flott arbeid og som tar dette ansvaret på en god måte. Men det er store variasjoner, sier han. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997