Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lege advarer mot grillpølser og hamburgere

Lege sammenligner bearbeidet kjøtt med røyking.

Lege Tanja Kalchenko advarer mot pølser, hamburgere og annet bearbeidet kjøtt. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Lege Tanja Kalchenko advarer mot pølser, hamburgere og annet bearbeidet kjøtt. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

– I motsetning til røyk, er det ingen som minner oss på at grillpølser også kan føre til kreft, og i verste fall drepe. Jeg mener bearbeidet kjøtt kan være like farlig som røyking, sier overlege ved Ullevål universitetssykehus, Tanja Kalchenko til VG.

Hun driver nettstedet Vegetarlegen og er fagmedlem i HePla – Helsepersonell for plantebasert kosthold, som er et kompetansesenter forplantebaserte kostholdsmønstre, inkludert vegetarisk og vegansk kosthold.

Kalchenko mener at selv om det er vanskelig å matematisk sammenligne bearbeidet kjøtt med røyk, er det å se det opp mot hverandre fremdeles relevant.

Les også: Kald sommar får salet av is og grillmat til å stupe

Annonse

– Men når man vet at minst fire store internasjonale kreftforskningsinstitusjoner fraråder inntak av bearbeidet kjøtt, på lik linje som de fraråder det å røyke, mener jeg det er grunn til å trekke en sammenligning, sier overlegen.

Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, mener på sin side at Kalchenko trekker sammenligningen for langt. Hun er imidlertid klar på at bearbeidet kjøtt kan være skadelig i store mengder.

– Høyt inntak av bearbeidet kjøtt, som pølser, øker risikoen for blant annet kreft i tykk- og endetarm. Men all mat kan inngå i et variert kosthold, også pølser. Et godt råd er å ikke spise bearbeidet kjøtt hver dag, sier Øien til VG.

Neste artikkel

Amatørenes høysesong