Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lederen i Småbrukarlaget vil boikotte Olav Thon etter Frp-støtte

Merete Furuberg vil be Småbrukarlaget vurdere boikott av Olav Thons hoteller etter Thons uttalte støtte til Frp.

«Jeg stemmer Fremskrittspartiet fordi:» begynte eiendomsmagnaten Olav Thon i annonser i VG, Dagbladet og Aftenposten denne uka, og fulgte opp med en rekke grunner, inkludert flere muligheter for eldre og unge, innvandringspolitikk og at Frp ifølge Thon «gjør det lettere for Høyre å føre høyrepolitikk».

Annonsekjøpet, som også har fått svært mye omtale i mediene, skaper reaksjoner fra flere hold, inkludert i Landbruks-Norge.

- Min spontane reaksjon da jeg så annonsen var «Oi, er det slik at Thon bare ønsker Frp-velgere som gjester på hotellene sine?» Det er helt merkelig at en forretningsmann som er avhengig av at publikum og organisasjoner bruker hotellene hans så til de grader tilkjennegir støtte til et parti på denne måten. Det vil han miste kunder på, sier Merete Furuberg, leder i Småbrukarlaget.

Les også kommentar: Jeg sjekker ut, herr Thon!

- Vil han miste Småbrukarlaget?

- Det må vi vurdere. Min spontane reaksjon er som den er, jeg er ikke overrasket om resten av organisasjonen vil mene det samme etter en demokratisk behandling, sier Furuberg.

- Thon har ikke forstått

Thon skriver at «Fremskrittspartiets program er fornuftig», men omtaler ikke landbrukspolitikk direkte i sin begrunnelse.

Utspillet skaper likevel furore også i andre deler av det landbrukspolitiske interesseorganisasjonslandskapet. Bondelagets kommunikasjonssjef Ragna Kronstad gir på Twitter uttrykk for at hun personlig «foretrekker hoteller med en annen profil».

Kronstad understreker imidlertid at Bondelaget som organisasjon, som ofte bruker Thon-hoteller til møtevirksomhet, ikke planlegger boikott.

- Vi lar ikke partivalg styre hvem vi handler med. Men vi har kanskje hoteller i hele landet på grunn av landbrukspolitikken. Det poenget har Thon kanskje ikke forstått, sier Kronstad til Nationen.

Med 62.000 medlemmer er Bondelaget betydelig større enn Småbrukarlaget, som har 7000 medlemmer.

90 år gamle Olav Thon er en av Norges rikeste menn.

Annonse

Les også: Eksperter tror ikke på kjendiseffekt i valgkampen

Ola Hedstein, direktør i Norsk Landbrukssamvirke, ble også Twitter-utfordret onsdag formiddag om han ønsker en Thon-boikott etter at han delte Nationen-kommentaren «Jeg sjekker ut» av Nationens politiske redaktør Pernille Huseby.

Les også: Thon vil ha 30 milliarder fra staten til reiseliv

I en tekstmelding til Nationen presiserer Hedstein at han ikke mener bønder bør boikotte Thon, men at Husebys kommentar peker på noe viktig: «At vi ikke kan ta for gitt at vi for alltid har kulturlandskapet og den norske maten. Mange aktører, inkludert Thon, er avhengige av at det føres en matpolitikk som virker.»

Administrerende direktør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels ønsker ikke å kommentere Furubergs boikott-initiativ.

- Det er Olav Thons utspill, det får han kommentere selv, sier Thorvaldsen.

Ifølge Thorvaldsen har hotellgruppen ikke fått andre henvendelser om saken. Flere av Thon-hotellene er ikke eid av Thon-gruppen, men eies av lokale franchise-drivere.

Overrasket over reaksjon

Olav Thon selv synes det er beklagelig at bøndene reagerer så sterkt. Særlig Furubergs reaksjon bekymrer ham.

- Jeg stiller meg helt uforstående. Jeg driver jo som bonde selv, i Ål i Hallingdal, og Lars Peder Brekk har for eksempel karakterisert satsingen min på å utvikle Flå, som glimrende distriktspolitikk. Jeg ser ikke hva det er i annonsen som åpenbart strider med hva Småbrukarlaget mener, sier Thon.

Les også: Olav Thon får friluftslivpris for sitt bidrag til DNT-hyttene I Nationens papirutgave eller eavis fredag 30. august kan du lese om Thons forhold til Frps landbruks- og distriktspolitikk. Eavisen kan du kjøpe her.

Neste artikkel

Forbi 100-dagersplanen: Slik forbereder Støre neste fase