Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landbruksminister Brekk taper kampen for styrket importvern på ost

Arbeiderpartiet har ikke latt seg overtale til å gi bøndene prosenttoll på ost, som ville gitt et sterkere importvern. Det sier en sentralt plassert kilde til Nationen.

Ap-trioen Jens Stoltenberg, finansminister Sigbjørn Johnsen og statsråd ved Statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, lar seg ikke rikke. De sier tvert nei til å gjøre endringer i norsk tollpraksis for å bedre bøndenes kår. Det får Nationen opplyst fra en sentral kilde.

Dermed må det en kraftig snuoperasjon til fra Ap om bøndene skal få løfter om økt importvern når Stortinget om tre uker vedtar rammebetingelsene for bøndenes inntekter.

Ifølge en informert Sp-kilde har landbruksminister Lars Peder Brekk jobbet «knallhardt» for prosenttoll på ost i lang tid. Johnsen og Schjøtt-Pedersen «har vært og er imot», ifølge kilden.

- Begrenset beskyttelse

Nationen skrev forrige uke at et løfte fra staten om økt tollvern kunne fått bøndene tilbake til forhandlingsbordet. I stedet nektet bondeorganisasjonene å forhandle med staten for første gang på 12 år.

Bøndenes hovedbegrunnelse for bruddet i jordbruksforhandlinger er sprik mellom regjeringens målsettinger i landbruksmeldingen og i tilbudet.

Les også: Ap-topp sier nei til mer bondepenger

Stortinget har vedtatt at handlingsrommet for tollvern innenfor rammene av WTO-avtalen skal benyttes. Norge har mulighet for å velge mellom prosenttoll og kronetoll på en rekke produkter. Det er i dag kronetoll på tollbelagt ost.

I landbruksmeldingen skriver regjeringen: «For meieriprodukter gir dagens tollsatser begrenset beskyttelse ved kronetoll, men klart høyere beskyttelse ved prosenttoll».

Økt importvern er en kampsak både for Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Har diskutert toll

I 2010 vedtok regjeringa å endre frå krone- til prosenttoll på mjølk.

Annonse

I Nationen onsdag sa næringskomiteens medlemmer Irene Lange Nordahl (Sp), Alf Holmelid (SV) og Terje Lien Aasland (Ap) at de ikke venter tolløfter til bøndene når regjeringen legger fram jordbruksproposisjonen i statsråd fredag.

Les også: Sp-topp vil endre spillereglene i jordbruksoppgjøret

Terje Lien Aasland sier til Nationen at Aps næringsfraksjon har diskutert prosenttoll på ost en rekke ganger, men ikke konkludert.

- Vi står inne for å benytte handlingsrommet, slik det står i landbruksmeldingen, sier Aasland.

Lange Nordahl sa tirsdag at hun ville løfte importvern inn i diskusjonen når næringskomiteen skal behandle bøndenes rammebetingelser. Flere kilder Nationen har snakket med er klare på at en merknad om økt tollvern fra de rødgrønne stortingspartiene, vil måtte være velsignet fra regjeringshold.

Endringer i tollpraksis legges fram i statsbudsjettet hver høst og er formelt ikke en del av jordbruksforhandlingene. Regjeringen brukte likevel tolløfter for å hindre brudd i jordbruksforhandlingene for to år siden.

Nationen har forelagt opplysningene i artikkelen for Finansdepartementet, Landbruksdepartementet og Statsministerens kontor, men statsrådene har ikke ønsket å gi noen kommentarer.

Christian Anton Smedshaug, administrerende direktør i Landbrukets utredningskontor, sier at Norge sender et uheldig signal til andre land dersom handlingsrommet i WTO-avtalen ikke blir utnyttet. Det kan du lese mer i i Nationens eavis for torsdag 24. mai, som kan kjøpes her.

Neste artikkel

Utsetter landbrukets klimafond og "nuller ut" myr-penger