Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landbruk løftes høyere opp på agendaen med Frp og Listhaug

Det er befriende å høre at politikere fra flere partier enn Sp forsvarer norsk landbruk.

Det beste som kan sies om at Erna Solberg valgte å legge Landbruksdepartementet i hendene på Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug, er at landbruket kommer til å bli løftet høyere opp på agendaen - både politisk og i befolkningen for øvrig. Det er helt nødvendig for at alvoret i den nye regjeringens landbrukspolitikk skal gå opp for flere - forhåpentlig før det er for seint.

NRK viet i går kveld hele «Debatten» på NRK1 til landbruket. Det ble en debatt landbruksinteressene kom godt ut av, mens vår nye landbruks- og matminister ikke klarte å overbevise om at hun vil føre en politikk som skaper en bedre framtid for norske bønder og landbruket.

Sylvi Listhaug har siden hun fikk ministerposten, gjentatte ganger blitt konfrontert med sine uttalelser om den norske landbruksmodellen som kommunistisk system. Og hun er like ofte blitt spurt om hun beklager uttalelsene. Det har hun ikke gjort. I stedet gjentar hun til det kjedsommelige at det er regjeringserklæringen som gjelder.

Listhaug hadde gjort klokt i å beklage uttalelsene sine - med mindre hun fortsatt står ved dem. Når hun ikke beklager, er det nærliggende å tro at hun virkelig mener alvor med kommunisme-sammenligningen. Troverdighet er politikernes viktigste aktivum. Listhaugs tidligere uttalelser bidrar til at hun starter med negativt fortegn.

Da hjelper det lite at hun har vokst opp på gård, vært i fjøset og drukket melk rett fra tanken. Jeg skjønner godt bondelagsleder Nils T. Bjørkes skuffelse og bekymring. Som han sier;det må være et visst fundament på plass. Og det er vanskelig å legge til side det både Frp og Listhaug tidligere har stått for i landbrukspolitikken, selv om regjeringserklæringen er skrevet med noe mer påholden penn.

Gårsdagens NRK-debatt viste at norsk landbruk har viktige allierte i flere rødgrønne partier enn Senterpartiet. Arbeiderpartiets nye landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, forsvarte landbruket på linje med det man forventer fra en senterpartist, og SVs Karin Andersen angrep Sylvi Listhaug krassere enn både den avgåtte landbruksministeren og bondelagslederen. Kanskje har de åtte årene i regjering med Sp gitt både Ap og SV en økt forståelse av hva landbruket står for og hvilken betydning det har både for norsk matproduksjon, bosetting og kulturlandskap? I alle fall er det befriende å høre at politikere fra flere partier enn Sp forsvarer norsk landbruk.

Annonse

Heldigvis er det ikke Høyre og Frp alene som får bestemme norsk landbrukspolitikk framover. Som Krf-representant Line Henriette Hjemdal sa på NRK i går - det er i Stortinget politikken blir avgjort de neste fire årene. Der får KrF en nøkkelrolle. Hjemdal var forsiktig i sine karakteristikker av den nye regjeringens landbrukspolitikk, men måtte medgi at hun er «noe bekymret», og forsikret at KrF vil være vaktbikkje i Stortinget. Måtte bikkja bjeffe ofte og høylytt.

Men ingen vet hvor vi har Venstre. Der finnes det holdninger som på landbruksområdet ikke ligger langt fra det Frp står for. Så Venstre må utfordres - vil de spille på lag med KrF eller Frp? Her må grisen snarest ut på isen.

Den nye landbruksministeren sier hun ønsker et godt samarbeid og en aktiv dialog med næringen og landbruksorganisasjonene. Det er gode intensjoner, men det er den praktiske politikken som gjelder. Som Trygve Slagsvold Vedum sa i gårsdagens NRK-debatt: Regjeringserklæringen er en nedtrappingsplan for norsk landbruk. Hvordan Sylvi Listhaug med den blåblå plattformen i ryggen skal tilrettelegge for at «de som vil satse får gjøre det» og at «landbruk skal være mulig å leve av», blir spennende å se. At det blir færre både som tør å satse og som kan leve av norsk landbruk om Listhaug får det som hun vil, tror jeg er hevet over enhver tvil.

At næringen, som de fleste andre, må endre seg, er opplagt. Det skjønner landbruket selv også. Men endring må ikke bety avvikling. Det blir avgjørende at den nye regjeringens landbrukspolitikk følges med argusblikk framover både av opposisjonspolitikere, medier og velgere.

Mari Velsand er sjefredaktør i Nationen

Neste artikkel

Stor mangel på tilbud til unge: Madelen frykter tilbudet blir nedlagt