Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Laks er ikke så sunt som du trodde

Oppdrettslaks inneholder mindre omega enn tidligere.

Oppdrettslaks inneholder mindre marine omega 3-fettsyrer i dag enn for noen år siden, ifølge en analyse som er utført for NRK.

Årsaken til at innholdet av omega 3 har falt de siste årene er at laksen spiser stadig mer vegetabilsk fôr i stedet for fiskefôr. Laksen som spiser fôr fra havet, inneholder mye omega 3, mens dagens oppdrettslaks har under halvparten så mye av den sunne fettsyren.

Professor Harald Arnesen ved Senter for klinisk hjerteforskning ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, mener forbrukerne har grunn til å føle seg lurt. Selv to middager med oppdrettslaks dekker ikke ukesbehovet for omega 3, og Arnesen tar til orde for at oppdrettslaks bør utstyres med en varedeklarasjon.

-Oppdrettslaksen nærmer seg en svømmende grønnsak, sier han til NRK.no.

Oppdrettsnæringen vedgår at omleggingen av oppdrettslaksens meny er et prisspørsmål. Fagsjefen i Lerøy Seafood Group, dr. philos Harald Sveier, fastholder likevel at oppdrettslaks er sunn mat.

Annonse

-De vegetabilske råvarene er billigere og mer tilgjengelige enn det marine fôret. Det betyr at sluttproduktet inneholder mindre av de marine omega3-fettsyrene. Likevel er oppdrettslaksen en god omega 3-kilde, sier Sveier.

Oppdrettsnæringen har også fått mye kritikk fordi fisket etter villfisk til fôr har gått hardt utover bestanden av fiskearter som er viktige for annet liv i havet og for sjøfugler.

Les også: Poteter ikke lenger anbefalt av staten

©NTB og nationen.no

Neste artikkel

Gjenreisning av Finnmark er godt for Norge