Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Mat inn og møkk ut, Håkon Marius Kvæken har en bestetning på 500 dyr. Alle foto: Mariann Tvete
Mat inn og møkk ut, Håkon Marius Kvæken har en bestetning på 500 dyr. Alle foto: Mariann Tvete

Kugalskap på Løten

Håkon Marius Kvæken ville bli bonde. Starten kom bare litt brått, som 19 åring mistet han faren sin. Nå er mannen blitt 56, og angrer ikke på at han valgte bondeyrket.

Løten. Han gikk siste året på videregående, artium gjorde Håkon Marius Kvæken ferdig før han kjøpte sine tre første ammekyr. 37 år seinere er besetningen vokst til 500 dyr.

– Jeg lider vel litt av kugalskap, sier Kvæken ironisk.

Kugalskapen han refererer til er ikke smittsom. Han mener galskapen handler om mengden dyr han har. Kvæken anbefaler ikke nødvendigvis andre om å bli like store som han.

– Jeg begynner klokka åtte om morgenen og avslutter med en kveldsrunde ved midnatt. Smittepresset øker radikalt når du har mye dyr. Ved å gå den seine kveldsrunden får jeg best oversikt over dyra, sier Kvæken og tar seg en sjokoladebit.

Timene fra ett om natta til åtte på morgenen er besetningen videoovervåket. Ikke sjeldent står bonden opp klokka fire om natta, for å sjekke kameraene. Han ønsker å se at dyra har det bra.

Storbonden har mye erfaring, på både godt og vondt. Derfor hjelper han gjerne sine kolleger med gode råd.

– For meg er det viktig å kunne hjelpe andre, så de unngår de samme feilene jeg har gjort, sier han.

Her kan du stemme på din favoritt i kåringen Årets bygdeprofil. Artikkelen fortsetter under avstemningen.

Ønsker å formidle

Mange klager på at bondeyrket er ensomt, med lite kontakt med andre og få kolleger å diskutere med. Slik er det ikke for kjøttfeprodusenten på Løten. Gården Berg Vestre er alltid åpen, selv om det ikke er en "Åpen gård", det benytter mange seg av.

På fôrbrettet møter vi en gjeng fra Biri Bondelag. Her stilles spørsmål om antall kalvinger og hoste. De kjenner gamet, men ingen har besetninger på denne størrelsen. Midt mellom plast overtrukne støvler står en termos, på toppen hviler en halvspist sjokoladeplate.

– Forbrukeren må ha tilgang til å se hvordan mat blir produsert. Vi har veldig ofte folk innom, alt fra barnehager til fagskoler og naboer. Hvis jeg som bonde ikke lærer folk hvordan mat blir produsert. Da går det gæli, sier han bestemt.

LES OGSÅ: "Årets bygdeprofil" er Nationens lengstlevende kåring. Det er vårt tre-ganger-tre hurra for folk som gir andre oppdrift, som har valgt å være viktigere enn seg selv.

De som stikker innom Berg Vestre får oppleve det virkelige bondelivet. Kvæken sier han byr ikke på halleluja og facebook stemning, det går ikke å late som alt er bra.

Tidligere vinnere Årets bygdeprofil

Eilev Bjerkerud, lærer og dobbelt reality-vinner (2016)

Dag Jørund Lønning, professor og rektor (2015).

Merete Furuberg, leier i Norsk Bonde og småbrukerlag (2014).

Yasmin Syed, programleder NRK (2013).

Oddgeir Bruaset, programleder NRK (2012)

Therese Johaug, langrennsløper (2011).

Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, musikaler (2010).

Dansekompaniet Frikar (2009).

Kathrine Kleveland, leder i Norges Bygdekvinnelag (2008).

Alt for Rognankompaniet (2007).

Gründer Mikkel Dobloug (2006).

Ulvejeger Stine Iversen (2005).

Spellemann Odd Nordstoga (2004)

– Vi fikk besøk av en barnehage når jeg sto og dro ut en død misdannet kalv. Det var de voksne og ikke ungene som reagerte negativt. Når slikt skjer er det viktig å forklare hvorfor, jeg er sikker på at de barna ikke glemmer den lærdommen, sier han.

Velkommen til gards

Storfebonden er ikke redd for smitte fra vanlige forbrukere på besøk, og de er det mange av. Derimot fra andre i næringa er han mer bekymret.

– Her er det ikke ensomt å være bonde. Har folk glede av å komme hit, så synes jeg det er fint med besøk, sier Kvæken.

Fornøyd, men Håkon Marius Kvæken anbefaler ikke alle å ha en besetning på 500 dyr.

Bonden har innredet et rom i fjøset som kontor og spiserom, det er kaffetrakter, toastjern, tv på veggen og et lager av sjokolade. Alle vet at det er pause på Berg Vestre klokka halv ti og klokka halv to. Det er få dager ingen stikker innom på de tidene.

Det passer godt at folk stikker innom gården, for Kvæken er glad i å prate. Når han åpner munnen høres det ut som en amerikansk kvegselger.

Viktig med god avl

Når du har mange kuer kommer det mange kalvinger på kort tid. Kvæken ønsker å avle på de kuene som har lette kalvinger. Han har derfor i mange år kjøper gener fra Canada og Frankrike.

– Ei hard kalving er en stor belastning både for ku og bonde. Nå har også TYR gjort en kjempejobb, som gjør at jeg oftere kjøper norsk sæd. Økt tilgang på sæd av god norsk kvalitet er bra, sier han.

De kuene som har vanskelige kalvinger sender han til slakt.

Crocs blir byttet til varme støvler og vinterjakka kommer på. Det er tid for å mate noen småsyke kalver. To digre "tåteflasker" fylles med en blanding av elektrolytter og druesukker. Med ut har han også et kalvedekken. Det har han begynt å bruke på kalvene de første dagene, når det er ekstra kaldt. En av bingene er innredet med varmelampe. Selv midt i mars viste gradestokken minus 27, det gir en kald start for en nyfødt kalv.

Ute i det åpne fjøset møter vi neste generasjon Kvæken. For ett år siden kom odelsgutten Håkon(30) hjem for å lære å bli bonde.

– Jeg er privilegert som har en sønn som er interessert, men jeg har ikke tenkt til å gi meg ennå, sier Kvæken senior.

Ser du at noen sliter, gå på besøk, be om en kopp kaffe.

Håkon Marius Kvæken
Annonse

Alle er velkomne til gårds, her har Kvæken besøk av Biri Bondelag.

Foreløpig driver de to sammen, odelsgutten har ikke ønske om å ta over drifta på noen år ennå. Det som er helt sikkert, den dagen han blir bonden på Berg Vestre blir dyretallet redusert betraktelig.

– Jeg er sikker på et det er bedre økonomi om vi hadde hatt halvparten så mange dyr, sier sønnen.

Mye av dyra selger Kvæken som avlsdyr, og de blir solgt med garanti.

– Kjøper du ett dyr fra meg, får du alltid byttegaranti. Foreløpig har få benyttet seg av ordningen, men det har hendt, sier han.

Kvæken tar runden i fjøset, sjekker brunst, ser over at alt er bra. Han blir ekstra glad når han ser en daggammel kalv drikke fra juret.

Elsker å jobbe

– Jeg vil holde på her, det blir nok noen år før jeg gir meg. Da kommer jeg ikke til å flytte til Italia, for å ha late dager. Det er viktig å ha noe å bry hjernen sin med, sier han bestemt.

Bonden vet hva han snakker om, i 23 år har han jobbet nattevakter i psykiatrien ved siden av gårdsdrifta. Det startes som ekstrainntekt, nå er det den genuine interessen for mennesker som driver han.

– Psykisk helse har stor sammenheng mellom fysisk arbeid og kost. Jeg er helt sikker på at hadde folk beveget seg mer, og vært arbeidsslitne hver dag, da ville det vært mindre psykiske problemer. Av erfaring kan jeg si at er du arbeidssliten sover du godt, sier han.

For første gang snakker Kvæken litt sakte.

– Jeg ser når folk blir innesluttet. Når dyretragedier skjer, ligger det menneskelige tragedier bak. Det er så utrolig viktig å ta vare på hverandre. Ser du at noen sliter, gå på besøk, be om en kopp kaffe. Ta en prat, sier han.

Oppfordring til alle, sikre lasten godt uansett om du skal langt eller kort.

Bonden sier det skal være nulltoleranse på dyretragedier. Han forstår ikke at det ikke ringer noen bjeller, når det ikke kjøpes fôr eller leveres dyr. Han mener alle har et ansvar for å forhindre slike situasjoner.

Norge = landbruk

Hedmark har et totalareal på 26,1 millioner dekar, om lag 1 million dekar er dyrket mark. Hedmark er det fylket med mest dyrket mark i drift per 2015. Av det arealet eier Kvæken 270 mål og forpakter 1000 mål. Besetningen på 500 storfe av ammekurasen er mye større enn hos de fleste.

– Driver du en skikkelig Frp-gård?

– Nei, jeg gjør ikke det, jeg er senterpartist. Framtiden er ikke store bruk, vi må beholde drift over hele landet. Drifta her er på størrelse med et Frp bruk, selv om landbruksminister Dale har gått litt tilbake på det, sier Kvæken.

Hele Norge er småskalalandbruk. Det er ingen selvfølge at det finnes norske bønder, Løten bonden mener det er svært negativt at antall bønder reduseres. Vi vet aldri hva som kan skje. For å opprettholde matsikkerheten, må vi beholde jordbruk over hele landet. Sentralisert landbruk er skummelt om vi havner i en sårbar situasjon.

Kvæken har møtt landbruksministeren flere ganger.

– Jon Georg Dale er en reflektert og trivelig kar, som er genuint opptatt av landbruket. Det er lettere å være uenig med en trivelig person, enn uenig med en arrogant person. sier senterparti bonden.

Løten bonden som er nominert til Årets bygdeprofil sier at det er uinteressant om du har ei ku, eller 200. Det viktigste er at norsk landbruk står sammen.

– Vi er for få bønder som det er, derfor er det viktig at landbruket fremsnakkes. Bønder må ikke bli sett på som sytere, sier Kvæken.

Pølsefest

Det blir en kjapp tur til Felleskjøpet på Hamar for kjøp av pellets. Fra bilen hilses det hyppig, det virker som alle kjenner Kvæken.

Klokka nærmer seg halv to, toastjernet fylles med grillpølser og deilig kaffeduft kiler oss i nesa.

– Jeg har gått på pølser, sjokolade og kaffe, i flere år spiste jeg opp mot en kilo sjokolade om dagen, sier Kvæken fornøyd.

Mellom servietter, brød og ketsjup kan vi skimte en pose med kornblanding. Kanskje bonden har vurdert et sunnere kosthold?

– Jeg prøvde å bytte ut sjokolade med kornblanding. Men, når jeg spiste fôret til dyra mine, ble jeg helt rar i magen. Jeg prompet jo like mye som kuene, sier Kvæken med et smil og byr på sjokolade.

Neste artikkel

Får alltid en klump i magen når de skal slippe sauene ut på beite