Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

KrFU vil ha Senterpartiet med i borgerlig regjering

Leder Elisabeth Løland i Kristelig Folkepartis Ungdom ber Sp skifte side dersom det blir regjeringsskifte i høst.

Elisabeth Løland i KrFU håper Sp kaster vrak på Ap pg SV og blir med i en ny, borgerlig regjering.

- Vi går gjerne i regjering med Senterpartiet. Vi er to partier som er opptatt av landbruk og distrikt. Nå ser det ut til at det blir regjeringsskifte. Om Senterungdommens leder Sandra Borch vil be moderpartiet bli med i den nye regjeringen, skal ikke jeg være negativ, sier leder i Kristelig Folkepartis Ungdom Elisabeth Løland.

KrF og Venstre har forpliktet seg til å forhandle med Frp ved borgerlig flertall, men ønsker seg en regjering utgått fra Høyre, KrF og Venstre. Skulle de fått Sp med på laget, ville det styrket sentrumsprofilen i en slik regjering.

Unge Venstre sier nei

Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn deler ikke Lølands drøm om et samlet sentrum i regjering i høst.

Les også: KrF på kollisjonskurs med Høgre og Frp om landbruk

- Nei, KrF, Venstre og Høyre er vårt regjeringsalternativ. Jeg ser det som rimelig utelukket at Sp er med, rett og slett. Jeg tviler ikke på at Sp har lyst til å gå i regjering. Partiets eksistensberettigelse består i å sitte i regjering og levere til sine, sier han.

Joker i sentrum

Professor ved Universitetet i Bergen Frank Aarebrot sa nylig til Vårt Land at Sp kan bli en joker ved valget.

- Det er ubegripelig at man glemmer hvilken rolle Sp kan spille etter valget. Det er faktisk ikke umulig at de kan havne i en ny, ikke-sosialistisk regjering, sa Aarebrot.

Ingen sentrale Sp-ere har tatt til orde for å skifte side nå, men fylkesleder Gunn Iversen Stokke i Sør-Trøndelag vil overfor NTB ikke utelukke regjeringssamarbeid med de borgerlige.

- Ingen har satt kroken på døra, men det skal veldig mye til. Samtidig har Senterpartiet tradisjonelt søkt makt der vi kan, fordi vi er små, sa hun til nyhetsbyrået nylig.

Borch frir til KrF

Alle opposisjonspartier går inn for at et nytt stortingsflertall skal gi en ny regjering.

Annonse

Senterungdommens leder Sandra Borch har tidligere uttalt at hun vil smi Sp og KrF sammen. Nå svarer hun svarer på KrFUs invitasjon ved å invitere KrF over i den rødgrønne leiren.

- Jeg vil gjerne samarbeide med KrF i en rødgrønn regjering, sier hun.

Borch sier hun tror ett av sentrumspartiene kommer til bli en joker i valget.

Les også: Senterungdommen vraker SV og frir til KrF

- Hvilket parti det blir, får vi vente å se. Jeg har sagt at jeg ønsker å samarbeide med KrF, blant annet om en del verdisaker som er viktig for Sp og KrF. Jeg skulle ønske KrF kom inn i den rødgrønne regjeringen for å styrke landbrukspolitikken. Venstre går inn for fri flyt av varer og tjenester inn til Europa og over alt. Det er et ganske stort slag mot den norske landbrukspolitikken, sier hun.

- Hvilke muligheter ser du for sentrumspartiene dersom alle havner utenfor regjering?

- Jeg tenker at de rødgrønne vinner valget, alt annet får vi ta etter valget. Sp kjemper for sine mandater rundt i Norge. I mange fylker står ikke kampen mellom Erna og Jens, men mellom dem som kjemper for distriktene og dem som ikke gjør det. Verken Erna eller Jens kjemper for distriktene.

KrFU-leder Elisabeth Løland sier at et sentrum uten regjeringsmakt på den ene siden betyr mindre innflytelse, men på den andre gir mulighet for at sentrumspartiene finner tilbake til hverandre og blir en felles politisk kraft.

Les også: Venstre- og KrF-topper ber Høyre-folk ikke stemme Høyre

- Får vi en regjering med Høyre, KrF og Venstre, håper jeg også at samarbeidet med Senterpartiet blir så godt at vi i praksis vil bli en felles kraft, sier hun.

Les også: Stoltenberg tviler på borgerlig evne til samarbeid

Lederne i Unge Venstre og Senterungdommen beskylder hverandre for å ha forlatt sentrum. Det kan du lese mer om i Nationens papirutgave eller eavis torsdag 29. august. Eavisen kan du kjøpe her.

Neste artikkel

En måned uten arbeidsverktøy