Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

KrF størst i rekordsvakt sentrum

Ett år før valget sier bare 12,2 prosent at de ville stemt på et sentrumsparti. KrF varsler tett dialog med Sp etter valget.

Bare 18 av 169 representanter fra sentrum. Det ville vært resultatet dersom dagens meningsmåling var resultat av et stortingsvalg.

Sentrumspartiene gjorde sitt dårligste valg siden andre verdenskrig i 2009, med en oppslutning på til sammen 15, 6 prosent. I dag sier 12, 2 prosent at de ville stemt et sentrumsparti i en måling Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen.

Les også: Frp vil ha sentrumspartiene med i borgerlig regjering

Sp vipper på sperregrensen med fire prosent oppslutning. Venstre ligger som før under grensen, med støtte fra 3,6 prosent av velgerne. 4,9 prosent sier de ville stemt på KrF.

Høyre har gjort det klart at det for dem er uaktuelt å samarbeide med Sp, og dermed sikre en bred sentrumsfront.

Blåblå storeslem

Høyre og Frp har rent flertall med til sammen 51,6 prosent oppslutning, fordelt på 17,6 prosent til Frp og 34 prosent til Høyre. De to partiene ville hatt 95 mandater på Stortinget. 85 mandater gir flertall.

De rødgrønne ville fått 62 stortingsmandater, ned fra dagens 86. Bare 36,7 prosent sier de ville stemt rødgrønt. Ap ligger på 29,1 prosent og SV under sperregrensen med 3,6 prosent.

KrF velger blått og Sp

Sentrale Ap-ere sier anonymt til DN torsdag at de har lite tro på at SV skal vokse nok til å gi rødgrønt flertall. Dersom Ap og Sp fikk KrF med på laget i stedet for SV, ville det gitt bedre oppslutning, 70 mandater i dagens måling.

- Blant kvinnene er det nå veldig likt mellom de to alternativene. de rødgrønne får 42 prosents oppslutning, Ap 34 %, Sp 3 % og SV 5 %. De blåblå får 44 prosent gjennom Høyre 31 % og Frp 13 %.

Annonse

KrF-leder Knut Arild Hareide sier et Ap-sentrumssamarbeid med KrF på laget ikke er realistisk i 2013. I stedet varsler han KrF-støtte til en blåblå regjering ved neste valg.

Les også: Senterungdommen vraker SV og frir til KrF

Samtidig vil han føre tett dialog med Sp etter valget.

- For KrF tror jeg det vil være viktig å få et regjeringsskifte, og at det vil bli en ikke-sosialistisk runde. Jeg respekterer Sps ståsted nå. Jeg vil ikke spekulere i alternativer jeg ikke ser som realistiske i 2013.

Høyre/sentrum frister

Høyre, KrF, Venstre og Sp ville til sammen fått 81 mandater i dagens måling, fire mandater fra flertall. Interessant, sier Hareide.

- Det ville vært et robust regjeringsalternativ. Det er også interessant når jeg hører Sp legge ut om sin egen politikk de siste dagene. Først vil programkomiteen røre ved markagrensen. Så vil de at regjeringen skal måtte komme til Stortinget for å gå til krig. Så vil de ikke ha ulv i Norge. Det sier meg at Sp ikke er bekvem med politikken regjeringen har ført. Jeg tror nok mange i Sp spør seg om de ikke kunne fått et bedre resultat med en sentrum-høyre-konstellasjon.

Les hele saken og se hva valgforskerne tror i Nationens eAvis lørdag 8. september

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken