Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

KrF advarer Erna mot slalåm i Stortinget

Regjeringsplattformen er full av enkeltsaker som KrF er uenig i. Høyre og Frp kan likevel sikre flertall for dem - ved hjelp av Venstre.

Men slalåmkjøring i Stortinget vil ha sin pris, fastslår KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen overfor NTB. Han advarer Høyre og Fremskrittspartiet mot å spille samarbeidspartiene KrF og Venstre ut mot hverandre.

- Vi er oppmerksomme på at KrF eller Venstre kan komme til å sikre flertall for et forslag den andre er imot. Det kan gi det ene partiet en søt seier i første sving, men bli atskillig surere etter hvert, sier Syversen.

Les også: Flåtten sier KrF ikke har grunn til frykt for landbrukspolitikken

Venstre-leder Trine Skei Grande er i hovedsak enig med KrF-toppen, men sender et aldri så lite stikk i retur:

- Den slalåmen har jo KrF etablert allerede. Og det kan ikke være sånn at noe er greit for ett parti, men ikke for et annet, sier hun og viser til tilleggspunktet om legers reservasjonsrett i samarbeidsavtalen, som Venstre motsatte seg. Advarer Erna

Syversen poengterer at Venstre og KrF er best tjent med å holde sammen - i det han beskriver som konstruktiv opposisjon til den nye regjeringen.

- Vi er klar over utfordringene ved at vi ikke er i regjering. Erna Solberg kan kjøre slalåm og sikre flertall for enkeltsaker med ulike partier. Men jeg regner med at hun tenker nøye igjennom ulempene ved en slik strategi. Det vil neppe være verdt det på lang sikt å utfordre samarbeidspartiene på Stortinget, sier han.

Trine Skei Grande ser det på samme måte. Hun advarer Erna Solberg og Siv Jensen mot å falle for fristelsen og lete etter alternative flertall på Stortinget, utenom samarbeidspartiene.

- Jeg tror Erna vil kvie seg for å søke flertall sammen med Ap eller Sp. Hun vet at sjansen er stor for at Ap uansett vil beile til oss, så en slik strategi kan slå tilbake på regjeringen, sier hun.

Les også: Småbrukarlaget sier det ikke blir økt matproduksjon med de blåblå Motstand

KrF-leder Knut Arild Hareide sa mandag at han ikke hadde kunnet skrive under på punktet om landbruk i regjeringsplattformen. Også formuleringene om internasjonal bistand er han skuffet over.

Annonse

At klimasaken ikke trekkes fram som ett av åtte viktige satsingsområder er et annet forhold KrF angriper, ivrig sekundert av Venstre. Også når det gjelder asyl og innvandring er det skuffelse å spore hos sentrumskameratene.

- Vi støtter ikke lukkede retursentre for asylsøkere som ikke har begått straffbare handlinger, sier Syversen.

Også formuleringen om at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl, vekker oppsikt.

- Det er mye vi må snakke med den nye justisministeren om. Regjeringsplattformen går lenger på flere punkter enn samarbeidsavtalen gjorde, sier Skei Grande. Flere punkter

En kjapp spørrerunde om enkelttiltak hentet fra regjeringsplattformen, avslører uenighet også på andre punkter.

KrF slutter ikke opp om søndagsåpne butikker og vil heller ikke utvide åpningstidene for Vinmonopolet slik at de harmonerer med rammene for ølsalget. for Venstre er begge disse sakene mindre problematiske, selv om partiet primært ønsker å la kommunene selv avgjøre butikkenes åpningstider.

Verken KrF eller Venstre vil kutte i pressestøtten eller åpne for generell bevæpning av politiet. Også punktet om å fjerne boplikt og odelsrett er problematisk. Listen kunne ha vært gjort lengre. Verken poker eller proffboksing er noe KrF har gått til valg på.

Syversen understreker at regjeringsplattformen også inneholder en mengde tiltak som KrF slutter helhjertet opp om. Det samme sier Venstre-lederen.

- Jeg merker meg at tiggeforbud og karakterer i skolen er skrinlagt, og at vi er blitt hørt også når det gjelder nynorskens plass i norskfaget.

Lærerløft, tiltak mot barnefattigdom og satsing på gründere trekkes også fram som positivt av Venstre, mens KrF i tillegg nevner familiepolitikken og innsatsen for frivillig sektor. (©NTB)

Neste artikkel

Stortingspresidenten trekker seg etter pendlerboligsaken