Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kreftsyk får 80 millioner dollar i erstatning fra Roundup-produsent

Edwin Hardeman (70) gikk til sak mot Roundup, fordi han mente sprøytemiddelet hadde gitt han kreft. Nå får han 80 millioner dollar i erstatning.

Bayer, eierne av Roundup, har tidligere blitt dømt i en lignende sak. Foto: AP Photo/Haven Daley, File
Bayer, eierne av Roundup, har tidligere blitt dømt i en lignende sak. Foto: AP Photo/Haven Daley, File

Dommen falt i San Francisco onsdag. Det tyske selskapet Bayer, som eier Roundup, ble dømt til å betale kompensasjon på 80 millioner dollar, eller omlag 690 millioner norske kroner, til den kreftsyke mannen.

Juryen har kommet fram til at selskapet ikke har advart tilstrekkelig på emballasjen om de skadelige effektene av Roundup, melder nyhetsbyrået AP.

Selges i Norge

Flere norske butikker selger ugressmiddelet som inneholder glyfosat. Middelet bekjemper ugress, og er det mest brukte plantevernmiddelet i Norge. Det årlige norske forbruket er omtrent 300 tonn, skriver NRK.

Edwin Hardeman har fått en aggressiv form for lymfekreft, og retten har nå gitt han medhold i at det var sprøytemiddelet som sørget for at han fikk kreft.

– Deres (Bayer journ.anm.) handlinger viser klart at de ikke bekymrer seg over hvor vidt Roundup kan forårsake kreft, sier Hardemans advokater etter dommen ble kjent.

Bayer har tidligere blitt dømt i en lignende sak, og ifølge nyhetsbyrået Reuters er det 11.200 søksmål under behandling i det amerikanske rettssystemet.

Anker dommen

Selskapet kommer til å anke dommen.

– Denne dommen endrer ikke på fire årtiers forskning som har konkludert med at våres glyfosatbaserte sprøytemiddel ikke er kreftframkallende, sier Bayer til nyhetsbyrået AP.

Det internasjonale byrået for kreftforskning publiserte i 2015 en rapport hvor de konkluderte med at glyfosat trolig er kreftframkallende, skriver NRK.

Neste artikkel

Rekordmange ulver kan skytes i Sverige