Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Kreftforeningen vil helst bruke en som ser ut som jeg gjør nå, til skrekk og advarsel

Merete Furuberg fikk selv tilbakefall av kreften i sommer. Nå vil hun prøve å forebygge kreft, og dermed redde liv, ved å få unge kvinner til å sjekke seg for livmorhalskreft.

Kampvilje: Furuberg tåler cellegiften like godt i dag som da hun først fikk kreft, og kampviljen og engasjementet har hun beholdt. Nå vil hun hjelpe andre kvinner med å stille opp i #sjekkdeg-kampanjen. Foto: Siri Juell Rasmussen
Kampvilje: Furuberg tåler cellegiften like godt i dag som da hun først fikk kreft, og kampviljen og engasjementet har hun beholdt. Nå vil hun hjelpe andre kvinner med å stille opp i #sjekkdeg-kampanjen. Foto: Siri Juell Rasmussen

– Viljen bak det, for min del, er å hjelpe mine medsøstre. Jeg er ofte inne på Radiumhospitalet og ser hvordan medsøstre har det. Selv om jeg ikke selv vet hvordan det går, finnes jeg ikke sjuk. Jeg er ikke sjuk, jeg har bare kreft. Jeg krysser fingrene for operasjon, og at jeg skal komme tilbake i full vigør, sier Bonde- og småbrukarlagsleder Merete Furuberg.

#sjekkdeg

Kampanjen er et samarbeid mellom Kreftforeningen og magasinet Det Nye.

Målet er å få kvinner, spesielt unge kvinner, til å ta en celleprøve. Tallene på unge kvinner som sjekker seg, har sunket de siste årene, samtidig har tilfellene av livmorhalskreft økt.

Celleprøven kan tas hos legen. Prøven kan påvise endringer i livmorhalsen, noe som kan være en indikasjon på kreft. Om den oppdages tidlig, kan sykdommen stoppes før det er for sent.

Det var Thea Steen som tok initiativ til kampanjen, og gjorde det til sin hjertesak. Steen var selv rammet av kreft, og 26-åringen døde i sommer.

Furuberg er født med en genfeil som gjør at hun er programmert til å få kreft. I sommer kom den tilbake, nok en gang. Furuberg er svært åpen om kreftsykdommen, og kommer jevnlig med oppdateringer på bloggen sin.

Vil få flere til å sjekke

Kvinnene på farssiden av Furubergs familie, får kreft i underlivet når de er i 40-årene. Merete var ikke noe unntak. Siden hun ble diagnostisert med kreften ved årtusenskiftet, har hun vært gjennom flere operasjoner og omganger med cellegift. Men motet og kampviljen har hun beholdt, som hun selv sier.

Nå har Furuberg vært gjennom nok en runde med cellegiftbehandlinger, og har mistet alt håret. Dermed er det ekstra effektivt, tror hun, at hun stiller opp i Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje. Kampanjen har som mål å få kvinner, spesielt unge kvinner, til å ta en celleprøve som kan påvise endringer i livmorhalsen, noe som kan være en indikasjon på kreft.

Merete Furuberg har mistet alt håret - også øyenbryn og annet kroppshår - etter den siste runden med cellegift. Foto: Privat

– Kreftforeningen vil helst bruke en som ser ut som jeg gjør nå, til skrekk og advarsel for spesielt unge kvinner, å se en kvinne som har mista alt håret. Det vil alle og enhver slippe, om de sjekker seg i tide, sier hun.

Dersom kreften oppdages tidlig, kan kreftcellene skrapes ut før de utvikler seg. Da kan kreften unngås.

Ønsker innkalling

Rundt 300 kvinner diagnostiseres med livmorhalskreft årlig, og sykdommen har høy dødelighet: Så mange som 70 dør hvert år. Så nesten en fjerdedel av kvinnene som får sykdommen, får samtidig en dødsdom.

– Særlig når det gjelder livmorhalskreft, kan du kanskje unngå kreften om du kommer tidlig. Kommer du for seint, som 300 hvert år gjør, dør 70 av dem. Det er 70 for mange. Du kan redde livet om du kommer tidligere. Vi har ingen kvinner å miste. Ingen skogkvinne eller småbruker å miste. Ingen medsøster å miste, sier Furuberg.

Les også: Rosa rundballer er superpopulære - nå er Felleskjøpet utsolgt

Furuberg og Kreftforeningen ønsker egentlig at kvinnene skal kalles inn, slik det gjøres med mammografi, som sjekker for brystkreft. I dag får alle kvinner kun en påminnelse i posten, men undersøkelser fra Sverige viser at langt flere gjennomfører sjekken om de får en innkalling med tid og sted.

Annonse

– Jeg vil om et par dager sende direkte Twitter-melding til Bent Høie. Jeg har også utfordra Kjersti Toppe på Stortinget til følge opp saken. Jeg vet at Kreftforeninga har blitt møtt med at det blir så kostbart. Min påstand er at det blir mindre kostnader for samfunnet. Det koster ikke så mye å få alle norske kvinner til å gå og ta prøve. Men, hvor mange timer, døgn, og ressurser koster det ikke når folk blir syke?

– En plikt å gjøre dette

Ifølge Furuberg var hun ikke i tvil da hun fikk forespørselen. Hun skulle stille opp. Og det har hun gjort, midt oppi nye runder med cellegift og restitusjon.

– Ved at jeg har kanskje en slik arv, at jeg har trent mye gjennom livet, og har en god fysikk slik at jeg tåler cellegiften, syns jeg også jeg har en plikt til å gjøre en jobb, for det er såpass mange andre som har det mye verre. Jobben er også for de friske, for å nå ut til dem, sier hun.

Les også: Kreftforeningen meiner ein lovregulering må til

Furuberg bruker nå de kanalene hun har til å oppfordre kvinner til å sjekke seg. Hun stiller opp på TV, hun blogger, og bruker sosiale medier. Og det blir lagt merke til.

– Jeg har fått veldig, veldig mange tilbakemeldinger. I dag kom det flere fine, gode kort i posten, fra fremmede mennesker. Jeg har fått meldinger på sms, Facebook, e-poster… Kanskje noen syns det er veldig sterkt, men for meg som allerede i år 2000 sa ja til Kreftforeningen, og var med og stifte Gynkreftforeningen, vet jeg hvor mye det betyr at man ser at andre også har store utfordringer, sier hun.

Kampen inni seg

– Når det gjelder å såkalt utlevere seg: Dette er meg, jeg har ingen hemmeligheter, slik er det. Kreft er en sykdom som rammer mange, det er tøft. I dag er det bare ca. halvparten som overlever. Det er bare riktig å gjøre det. Jeg var ikke i tvil da jeg fikk forespørselen i det hele tatt, sier hun.

Furuberg er sykmeldt ut september, og lover at hun skal tilbake. Uansett hvordan livet utvikler seg. Den 28. september får hun vite hvordan hennes skjebne blir. Da får hun beskjed om det er mulig å utføre en ny operasjon, eller om det ikke er mer de kan gjøre.

Les også: Populære feriemål på bakterietoppen

– Jeg går uansett ut i full jobb om de ikke kan gjøre noe mer, til jeg ikke orker mer. Kampen og tanken inni meg, er at dette skal gå bra, og jeg skal tilbake, sier hun.

Neste artikkel

For høyt nivå av kreftfremkallende stoff i potetchips