Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kornprisene stuper etter brexit

Det er ikke bare valuta- og finansmarkedene som er urolige etter britenes avstemning om EU. Også kornprisene påvirkes. Etter stigning gjennom juni, sank prisene som en stein etter at avstemningsresultatet ble klart.

Det er knyttet spenning og noe usikkerhet til den kommende kornsesongen i Norge. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Det er knyttet spenning og noe usikkerhet til den kommende kornsesongen i Norge. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Kornprisene har gått svakt oppover de siste månedene, og gjorde et hopp i juni. Men brexit-avstemningen i Storbritannia 23. juni påvirket prisene, og de falt kraftig fra og med fredag.

Opp og ned i juni

Grafer fra Felleskjøpet og International Grains Council, gjengitt av Landbruksdirektoratet, viser stigend priser i juni.

8. juni nådde prisene sitt høyeste nivå siden januar i 2015.

Prisene holdt seg høye fram til britene avholdt sin folkeavstemning 23. juni, men da resultatet var klart morgenen etter, sank prisene som en stein, ifølge direktoratet.

Grafene de bruker, har ikke tatt inn over seg hele juni-utviklingen, og dermed er det vanskelig å anslå nøyaktig hvrodan brexit har påvirket prisene.

En del land har fremdeles fjorårets korn på lager, og forsøk på å tømme lagrene bidrar også til de lavere prisene.

Amerikansk marked

Annonse

Dollaren steg som en følge av brexit, mens euroen sank. Prisene på de fleste kornvarer ble likevel presset ned, blant annet på grunn av gode værforhold i viktige kornområder i USA, noe som betyr store avlinger og dermed lavere priser.

Amerikanerne er også optimistiske med tanke på neste år. Det amerikanske landbruksdepartementet anslår at produksjonen av mais neste år blir på over én milliard tonn. Mange bønder har satset på mais framfor soya til neste år.

Globalt anslår departementet at hveteproduksjonen i hele verden i kommende sesong vil være på 730 millioner tonn. Det er noe lavere enn inneværende år. En av grunnene, er at det har regnet kraftig i Europa den siste tiden, og det er frykt for at det kan føre til muggsopp og lignende sykdommer.

Når det gjelder norske avlinger, ser vekstsesongen foreløpig positiv ut. De to siste årene har vært gode kornår, men lite korn ble sådd i fjor høst, noe som kan føre til en liten hvete- og rugproduksjon. Målprisene for mathvete, bygg, havre og oljefrø øker fra 1. juli som et resultat av jordbruksavtalen.

Neste artikkel

Brexit-beskjed fra Brussel til London: – Dropp spillet