Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kommentar: Flåtten i vinden

Trønderbøndene går mann av huse for å høyre Høyres landbrukspolitiske talsmann Svein Flåtten tale.

På bondemøter i Verdal, Rissa og i Meldal har over 600 mennesker møtt fram for å høre på mannen som kan bli landets neste landbruksminister.

I Meldal tirsdag kveld var Flåtten mest opptatt av å avvæpne partiets landbrukspolitikk. De endringene som Høyre vil gjøre i landbrukspolitikken vil være forutsigbare, varslet og skje over tid, sa han, og understreket at Høyre er et næringslivsparti også for landbruket.

Les også: Bonde-skepsis møtte både Høyre og Sp

I den grad kritikerne får rett i at Høyres landbrukspolitikk vil føre til bondens undergang, vil den i så fall være varslet.

Det er ikke rart det er stor interesse rundt Flåtten om dagen. Meningsmålingene viser klart borgerlig flertall, med Høyre som den suverene storebror. Det er ingen dristig spådom at Høyre kan ha stor innflytelse over landbrukspolitikken i neste periode.

Bøndene har selvsagt merket seg Høyres alternative statsbudsjett, der partiet ville kutte 1,5 milliarder kroner i årets jordbruksoverføringer. At Høyre var den sterkeste kritikeren til regjeringens tollskjerpelser, har også blitt behørig notert.

Annonse

Flåtten forsøker å avlive seige myter om Høyres politikk, men har et forklaringsproblem når han skal overbevise bøndene om at lavere overføringer og tollbeskyttelse i revers ikke nødvendigvis svekker lønnsomheten. Å påpeke at økte inntektsmuligheter ikke alltid er det samme som mer penger over statsbudsjettet, er neppe nok for å berolige nervøse bønder.

Der Flåtten var opptatt av å snakke ned effekten av Høyres landbrukspolitikk, forsøkte landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum å snakke opp betydningen av Senterpartiets politikk: Hadde det ikke vært for to EU-nei og Sps innsats i regjeringen, ville det ikke vært mulig å styrke tollbeskyttelsen av norsk landbruk. Regjeringen står opp for norske landbruksinteresser, hevdet Vedum, selv om det skulle vanke kjeft fra EUs rumenske landbrukskommissær Dacian Ciolos. Det er bedre at norsk landbrukspolitikk blir styrt av en romedøl enn av en rumener, framholdt han.

På bondemøter er bonden Vedum blant sine egne. Det benytter landbruksministeren seg av, og forsøker å mobilisere en landbrukspolitisk kraft før valget. Om det er nok til å demme opp for høyrebølgen, gjenstår å se.

Kato Nykvist er kommentator i Nationen

Neste artikkel

Rapport: Slik skal EU styrke distriktsjordbruket