Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Klima på topp for Støre

Arbeiderpartiet oppretter et eget klimapanel. Den nyvalgte partilederen Jonas Gahr Støre skal selv lede arbeidet. Han lover å sette klimaet først i alt han foretar seg politisk.

Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre holder døre på gløtt for sin forgjenger Jens Stoltenberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre holder døre på gløtt for sin forgjenger Jens Stoltenberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Klima er ikke én sak, klima er en ramme rundt alle saker. Vårt ansvar er å lytte til framtiden og oppgradere alle politikkområder, sa Støre i sin første landsmøtetale som Ap-leder.

– Dette er å bygge landet i et nytt århundre, sa han til applaus fra landsmøtedelegatene. Støre slo fast at nullutslippssamfunnet skal bygges og sektortankegangen brytes ned.

– Vårt eneste svar kan ikke være at Norge kjøper kvoter, sa han og viste til følgende erkjennelse fra valgnederlaget i høst:

– Vi maktet ikke å skape god nok forståelse for hva vi ville oppnå med fire nye år, hva som var selve saken – med stor S – for Arbeiderpartiet. Vi skal ærlig spørre: Tapte vi av syne hvor vi ville med Norge?

Nytt klimaforlik

Støre slår fast til at Norge vil oppleve sterk vekst i årene som kommer og la til at denne må styres politisk.

– Veksten skal ikke få ødelegge klimaet. Veksten skal bidra til å redde klimaet, sa han og varslet at Arbeiderpartiet under hans ledelse vil jobbe for et tredje klimaforlik i Stortinget.

Nullutslippskrav til nye bygg og plusshus, satsing på kollektivtransport, ladestasjoner for elbiler, nye sykkelveier og miljøvennlige investeringer er deler av resepten.

– Vi må forbi kranglene om det handler om klima eller arbeidsplasser. Jeg ser helt klart at det vil komme vanskelige valg og avveininger. Men i vår politikk skal vi se og tenke sånn: En offensiv klimapolitikk og store muligheter for industrien går hånd i hånd, sa Støre.

Annonse

Å bruke oljefondets midler til å investere mer i fornybar energi og klimavennlig infrastruktur er et annet hovedspor for Ap framover. Men her hadde Støre et ikke ubetydelig forbehold:

– Investeringene skal være både lønnsomme og fremtidsrettede, helt i tråd med god forvaltning av kommende generasjoners pensjoner, understreker han.

Omsorgsfri

Støre gjentok for øvrig det gamle slagordet om at arbeid for alle er jobb nummer 1, før han i tråd med signalene på forhånd blinket ut kunnskap og helse som to klare hovedsaker for årene framover.

Ap-lederen viste til sin egen situasjon med to pleietrengende foreldre.

– Jeg ønsker en debatt om hvordan vi kan gjøre hverdagen enklere for både småbarnsfamiliene og omsorgsfamiliene – for familien er en nøkkel til omsorg gjennom hele livet. Det bør bli enklere å tilpasse egen arbeidsinnsats gjennom livet, få støtte og tid til å vise omsorg når den trengs – og rom til å jobbe for fullt når det er mulig, sa han.

Han hadde også en beskjed på veien til sin forgjenger, Jens Stoltenberg.

– Du er fortsatt i 50-årene når NATO-oppdraget er utført. Vervet som økonomiansvarlig i Ap-laget i Brussel står ledig. Arbeiderpartiets dør vil alltid stå åpen for deg. Du er velkommen hjem igjen, Jens!

Neste artikkel

Utsetter landbrukets klimafond og "nuller ut" myr-penger