Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kathrine Kleveland innstilt som ny leder i Nei til EU

En enstemmig valgkomité innstiller på Kathrine Kleveland som leder av Nei til EU etter Heming Olaussen, som ikke ønsker gjenvalg.

Kahrine Kleveland vil prioritere kampen mot EØS dersom hun blir valgt til ny leder i Nei til EU. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Kahrine Kleveland vil prioritere kampen mot EØS dersom hun blir valgt til ny leder i Nei til EU. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Kleveland har allerede sagt ja til å stille som lederkandidat på landsmøtet 29. og 30 november. Blir hun valgt, betyr det at et Sp-medlem avløser SV-eren Olaussen, som har ledet organisasjonen i 10 av de 20 årene som er gått siden folket stemte nei til EU i 1994.

Erfaren

Valgkomiteen har lagt stor vekt på Klevelands brede erfaring.

– Kathrine Kleveland har blant annet ledet Norges Bygdekvinnelag i seks år, vært styreleder for i Stiftelsen Skolematens venner og ikke minst har hun gjort seg bemerket som en samlende og god koordinator for nettverket for GMO-fri mat. Hun er også leder i Vestfold Senterparti og sentralstyremedlem i Senterpartiet, sier valgkomiteens leder Britt Tønne Haugan i en pressemelding.

Haugen trekker også fram at Kleveland har et bredt nettverk innenfor politikk, offentlig sektor, media, ulike fagmiljø og organsasjoner. Lederkandidaten har fagbakgrunn som grafisk designer. Nå er hun bonde på gården Bergan i Holmestrand, som hun driver sammen med mann og barn.

Ønsker avstemning om EØS

Kleveland er glad for å bli innstilt til ledervervet.

– Nei til EU er en viktig politisk organisasjon og allianse i norsk politikk. Vi forvalter nei-seieren fra 1994 på vegne av hele nei-siden, og det er viktig at Nei til EU fortsatt skal være en bred allianse der alle EU-motstandere skal føle seg velkommen. Vi trenger alle med på laget, og vi har plass til flere, sier hun i pressemeldingen.

Annonse

De siste årene har det vært en betydelig debatt i Nei til EU om organisasjonen skal sette alle krefter inn mot Norges EØS-medlemsskap. Avtroppende leder Olaussen har vært pådriver for et slikt standpunkt, og den nye lederkandidaten er innstilt på å fortsette forgjengerens engasjement.

- Det er et åpenbart paradoks at samtidig som 70 prosent av folket sier nei til EU-medlemskap, så har EU aldri hatt så mye makt i Norge. EØS-avtalen uthuler så vel det norske folkestyret som Grunnloven. Derfor går Nei til EU inn for en folkeavstemming om EØS, sier hun.

Samarbeid

Kleveland ønsker også å prioritere kamp mot ytterliggående markedsliberalisme, sosial dumping, differensiert arbeidsgiveravgift og fortsatt veto mot postdirektivet.

– Dette vil vi gjøre i en allianse med mange gode krefter, ikke minst innen fagbevegelsen og landbruket. Jeg gleder meg til å ta fatt på de mange store oppgavene, dersom landsmøtet velger meg som ny Nei til EU-leder, sier Kleveland.

Neste artikkel

Redd britene må velge mellom bank og bønder