Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jegere ønsker lovendring for å jakte i romjula

Forbudet mot jakt i romjula har gått ut på dato, mener Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Lite tyder imidlertid på at de får gjennomslag.

Alt vilt er fredet i romjula. Jegerforbundet ønsker å begrense fredningen til de røde kalenderdagene. Foto: Tone Jørstad
Alt vilt er fredet i romjula. Jegerforbundet ønsker å begrense fredningen til de røde kalenderdagene. Foto: Tone Jørstad

– Tar jeg guttungen med på isen og pilker abbor, er jeg en forbilledlig far. Bytter jeg ut fiskestanga med børsa og tar ham med til skogs, er jeg en lovbryter. Det er underlig at det skal være så stor forskjell på slikt, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF til nationen.no.

På landsmøtet i 2012 vedtok NJFF å gjøre et nytt framstøt for å få fjernet det mer enn 60 år gamle forbudet mot jakt fra 24. desember til 2. januar samt langfredag, påskeaften og første påskedag. Deres forslag er å beholde fredningen på de røde kalenderdagene, men åpne for jakt på hverdagene. Så langt har jegerne fått støtte fra Frps landsmøte. Høyre kan være på gli.

– Dette er ikke diskutert i partiet, men jeg ser ingen grunn til å ikke endre denne spesielle loven, uttalte Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen til NRK.no i går.

Så seint som i april i år sa imidlertid Klima- og miljødepartementet nei til å endre fredningsbestemmelsene i viltlovens paragraf 10. Paragrafen ble innført i 1951 etter forslag fra Kristelig Folkeparti. og partiet har ikke endret mening om fred på jord i julehelga.

– Dette er ikke en fredning spesielt for dyrene. Det er mer med tanke på menneskene som ferdes i naturen. Skogen skal være tilgjengelig for alle i jula. Det er ikke aktuelt for oss å endre standpunkt nå, sier KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad til NRK.no.

Farstad i Jegerforbundet er skeptisk til Ropstads argumentasjon. Etter hans mening har jegerne et meget godt forhold til andre naturbrukere, og han tror ikke jakt på hverdagene i romjula vil oppfattes som sjenerende.

Annonse

Farstad tror likevel ikke på snarlig endring av viltloven.

– Vi snakket nylig med Frps Oskar Grimstad, som sitter i Stortingets miljøkomité. Han er klar på at mulighetene er små så lenge regjeringen er avhengig av å ha et godt forhold til støttepartiet KrF, sier Farstad.

Alle NJFF-medlemmer står heller ikke på skansen for romjulsjakta.

– Det er knyttet mye følelser til dette også blant jegere, og på landsmøtet var det mange som talte for å beholde loven som den er i dag. Likevel er det fint om vi kan få en debatt rundt dette. Mange har fri og god anledning til å dyrke hobbyen sin disse dagene, og ikke alle har mulighet til å reise til Sverige. Der er det ikke jaktforbud, og mange nordmenn drar dit for å jakte på småvilt disse dagene, sier Farstad.

Neste artikkel

Ystad om nye ulvejakt-regler: – Nok en oppskrift på kaos og forvirring