Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Dyra til Halvor Sveen velger å være ute, god tilgang på fôr gjør at de trives selv i store snømengder. Alle foto: Mariann Tvete
Dyra til Halvor Sveen velger å være ute, god tilgang på fôr gjør at de trives selv i store snømengder. Alle foto: Mariann Tvete

– Jeg er ikke en kjendis, jeg er Halvor

Utsagnet kommer fra Farmen-vinner Halvor Sveen (47). Nå er Østerdølen, bonden og rovdyrdebattanten nominert til Årets Bygdeprofil.

Inn på tunet svinger en blå traktor, ut hopper en mann i blå kjeledress. Midt i skjegget ser vi et hyggelig smil. Armen strekkes fram.

– Halvor Sveen, velkommen til gårds. Beklager at jeg er litt sein. Jeg måtte bare måke ferdig inne på fjellet, så det er klart til hyttefolket kommer.

Bjeffingen fra hundegården stilner. Generelt er det ganske stilt her i bygda ved Storsjøens bredd, midt mellom Rena og Åkrestrømmen i Østerdalen.

Sveen forsvinner inn ei hvit dør og kommer ut med ei påskegul ramme med egg. Så labber han i retning hovedhuset. Drevsjøbunaden (den blå varmedressen) vrenges av og Østerdalslua havner på en knagg på veggen.

I blå stillongs begynner han å steke egg og bacon. Politisk er Sveen langt fra blå. Han er rød, og har sittet flere perioder for Ap i kommunestyret i Rendalen kommune.

Her kan du stemme på din favoritt i kåringen Årets bygdeprofil. Artikkelen fortsetter under avstemningen.

I høst vant Sveen Farmen på Tv2, nå ber sittende ordfører Norvald Illevold (Ap) at realitystjerna fra Rendalen stiller som ordførerkandidat i 2019. Før det kan Sveen bli Årets Bygdeprofil, han er en av åtte nominert i Nationens kåring. Nå er det opp til leserne hvem som går seirende ut.

– Jeg synes det er kult å bli nominert, måten jeg oppførte meg på i Farmen ble godt likt. Jeg har aldri vært redd for å si meninga mi, likevel tror jeg faktisk at jeg klarte å representere bygda på en bra måte, sier Sveen.

LES OGSÅ: "Årets bygdeprofil" er Nationens lengstlevende kåring. Det er vårt tre-ganger-tre hurra for folk som gir andre oppdrift, som har valgt å være viktigere enn seg selv.

Derimot å bli ordfører er han mer skeptisk til, selv om han mener at politikere ikke lenger har kontakt med grasrota.

– At Ap ledes av Jonas Gahr Støre med 60 millioner på bok, er høl i hue. Å være ordfører er ingen ni til fire-jobb. Det er døgnet rundt i 365 dager. Akkurat nå har jeg ikke lyst til å bruke livet mitt på heltidspolitikk. Om noen år når jeg blir eldre, kan det kanskje bli aktuelt, sier Sveen som aldri har vært ansatt i hele sitt liv.

Han mener det tar for mye tid, og at politikken har for trange rammer.

Tidligere vinnere Årets bygdeprofil

Eilev Bjerkerud, lærar og dobbelt reality-vinnar (2016)

Dag Jørund Lønning, professor og rektor (2015).

Merete Furuberg, leier i Norsk Bonde og småbrukarlag (2014).

Yasmin Syed, programleder NRK (2013).

Oddgeir Bruaset, programleder NRK (2012)

Therese Johaug, langrennsløper (2011).

Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, musikaler (2010).

Dansekompaniet Frikar (2009).

Kathrine Kleveland, leiar i Norges Bygdekvinnelag (2008).

Alt for Rognankompaniet (2007).

Gründer Mikkel Dobloug (2006).

Ulvejeger Stine Iversen (2005).

Spellemann Odd Nordstoga (2004)

– Å sitte på møter som ikke blir noe av, er like bortkastet som å sitte i bilkø. Selv uten å bli ordfører har jeg gode muligheter til å påvirke, sier Sveen.

Lever med rovdyr

Sveen er bonde, med om lag 90 kjøttfe med stort og smått, 7500 høner og 6500 mål skog, i tillegg er han skogentreprenør, foredragsholder og litt mer høyrøstet enn Østerdøler generelt. Han bruker gjerne stemmen og engasjementet sitt i den norske rovdyrdebatten.

– Rovdyrsaken har tatt fra meg gleden ved å være i skogen. Jeg har opplevd at ulven har drept tre og skadd fem av kalvene mine. Seinest når jeg var ute og brøytet i dag, så jeg gaupespor. Bondens arbeid blir ikke verdsatt. Rovdyr og husdyrhold er ikke forenelig, sier Sveen engasjert.

Rett bak husveggen går en bøling kjøttfe, de trives best ute selv om snøen er meterhøy. For bare få dager siden fikk ammekyrne uventet besøk.

Speileggene må vike til side, Sveen finner fram fotoapparatet. Han har dokumentert hendelsen, denne gangen var det heldigvis bare en fredelig hjortebukk. På bildet ser vi en staselig bukk som prøver å snike til seg litt av fôret til kuene.

– Å opprettholde utmarksbeite er utrolig viktig. Vi er helt avhengig av ren mat, Norge er det landet i verden hvor det blir brukt minst antibiotika per kilo produsert kjøtt. Jeg mener at ved å beholde utmarksbeite, slipper vi antibiotikabruk, sier han.

Gir begrensninger

Den engasjerte rovdyrdebattanten likte dårlig at Tine dekorerte melkekartongen med en hylende ulv. Sveen sier at ulv setter begrensninger også for en del annen bruk av dyr i skogen. Som løs hund på jakt.

– Jeg er ikke ulvehater, men tilhenger av en fornuftig forvaltning. Det er det ikke nå, sier han.

Brødrene Magnar og Halvor driver gården i Østerdalen sammen.

"Jeg hadde forstått ekstremt vern av ulv om den var utrydningstruet. "

Halvor Sveen, bonde i rovdyrland
Annonse

Fram til nå har han skutt 190 elg, å være 100 dager i skogen i løpet av året var vanlig. Slik er det ikke lenger, nå blir det noen få dager. Da uten de sju elghundene. Jegeren har ikke sluttet å gå på jakt, men de siste årene har han reist til Hallingdal.

– Det er som å gå over bekken etter vann, elgen har jeg rett utenfor kjøkkendøra. Riktignok har ulven også gjort at elgstammen har gått drastisk tilbake her oppe. I Hallingdal er det bra med elg, og vi slipper å tenke på rovdyr, sier han ettertenksomt.

Stort sett snakker Sveen fort, til tider veldig fort, når han snakker om rovdyr blir stemmen en annen. Det er tydelig at ulv, bjørn og gaupe både påvirker og engasjerer Rendølen.

I januar i fjor kunne du se Sveen i Debatten på NRK1 gå hardt ut mot regjeringens avgjørelse om ikke å tillate lisensjakt på ulv. Her ble det en heftig diskusjon mellom Sveen og jeger, naturverner og direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen. I Debatten argumenterte Lier-Hansen med at det er mindre rovdyr i Norge, enn i de fleste andre land. Han sa at Sverige har langt flere ulver enn Norge, men at det ikke var ett problem der. Sveen svarte at det var tullprat.

Det er Osdalsflokken som har skapt problemer for han og andre bønder og jegere i Rendalen. Selv når Sveen bor utenfor området som er definert som ulveområde.

– For meg setter det begrensninger å bo midt i rovdyrland. Jeg er ikke lenger så knytt til plassen og gården som jeg var, 100 prosent av årsaken er på grunn av ulven, sier Sveen.

Primærnæringa sliter

22. februar i år kom meldingen om at de to siste ulvene i Osdalsflokken er skutt. SNO utelukker ikke at flere ulver må felles ettersom observasjoner tyder på at det nå befinner seg to ulver innenfor området til Julussaflokken.

– Jeg hadde forstått ekstremt vern av ulv om den var utrydningstruet. Det er tull, ulv er ikke utrydningstruet. Det er vi i primærnæringa som sliter med ulven, den må få være i andre deler av verden enn hvor vi produserer mat, sier han.

De siste dagene har det vært fem kalvinger hos Halvor Sveen.

Storfebonden som har levd alle sine 47 år på bruket i Østerdalen, sier det er mye mer ulv enn det som er sagt. 16 ulv viste seg å være 23. Han sier at vedtaket om å tømme Osdals- og Julussareviret ikke er gjennomført.

– Derfor blir det helt feil at de på Hadeland får erstatning for merarbeid med tilsyn, når vi ikke får, sier bonden oppgitt.

Trives på bygda

Halvor tok over Svestad gård sammen med den fem år yngre broren Magnar, etter faren i 1995. Ammeku startet de med i 2000, hønene var der siden farens oppstart i 1977. De har sammen bygd to nye fjøsbygninger. I alle år har de drevet sammen, men det er ingen samdrift, vi har delt ansvar, forklarer Sveen.

– Jeg har litt dårlig samvittighet ovenfor broren min. Han måtte jobbe elleve uker alene mens jeg var med på Farmen. Vi har aldri vært uvenner og vi utfyller hverandre på mange måter, sier Halvor.

Svestad gård betegner han nesten som et kollektiv. Begge brødrene og moren jobber sammen, begge har hus på gården og for tiden bor Halvor og moren Gunveig under samme tak.

– Vi er arbeidskamerater, du arbeider og jeg er kamerat, sier Halvor med en god latter når vi treffer på lillebroren på tunet.

Viktig å flere bein å stå på, bonden er skogentreprenør i tillegg til egg- og kjøttproduksjon.

De er enige i at det ikke er enkelt å drive gård i Østerdalen, du må være nøysom for å få det til å gå rundt. En bil med lokale skilt kommer inn på tunet, minutter seinere forsvinner den ut på islagte vinterveier med en stor eske full av nylagte egg fra Magnar og Halvors frittgående høner.

– Jeg håper det blir lite mat i sentrale strøk, da forstår de kanskje hvor viktig bondens arbeid er. Hadde folk sett dyr på utmarksbeite, da ville de forstått hvor fint dyra har det. Derfor kan vi ikke ha rovdyr i beiteprioriterte områder, sier Sveen.

Når mange

Når du kommer fra en kommune med 1800 innbyggere, er overgangen stor til at én million og 46 tusen så Østerdølen vinne Farmen på TV2 med et brøl.

– Seerrekord har jeg med de to rådyrkalvene jeg fôret opp etter at moren deres døde i 2015. Filmen der jeg sitter i underbuksa på kjøkkengulvet og mater de med tåteflaske, er blitt sett over 23 millioner ganger. Det er ganske spesielt. Ingen bør bli engstelige, jeg er oppvokst med beina på bakken, og der har jeg de fortsatt, sier han.

For 2017 var det 9000 søkere til Farmen, Halvor Sveen kom ikke bare gjennom nåløyet, han vant. Nå er han en av åtte nominerte i Nationens Årets Bygdeprofil. Du avgjør om han også blir vinner her.

Neste artikkel

Lokker med ny økostrategi for å øke produksjonen