Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Islands tidligere statsminister Geir Haarde slipper straff for sin rolle i finanskrisen

Islands tidligere statsminister Geir Haarde er i riksrett funnet skyldig i ett av fire tiltalepunkter knyttet til finanskrisen i 2008. Men han får ingen straff.

Haarde sto anklaget for tjenesteforsømmelse og ansvar for det økonomiske uføret Island havnet i da landets banksystem kollapset høsten 2008.

Haarde var tiltalt på fire punkter og ble funnet skyldig i ikke å ha holdt regjeringsmøter da situasjonen i den islandske økonomien ble kritisk.

Haarde risikerte opptil to års fengsel, men mandag ble det klart at den tidligere statsministeren ikke får fengselsstraff.

Les også: Island har parkert datalagringsdirektivet

Den 61 år gamle ekspolitikeren har nektet straffskyld. Haarde mener han gjorde det som var best for landet, og mener tiltalen er politisk motivert.

Annonse

- Ingen av oss skjønte da at det var noe galt med banksystemet, slik det ser ut til at var tilfelle, sa Haarde da rettssaken startet i begynnelsen av mars. Kun i ettertid var det mulig å se at ikke alt var som det skulle være, ifølge eksstatsministeren. Les også: Islands regjering gikk fra ti til åtte ministre

Rettssaken er enestående i Islands historie. Muligheten for Landsdomur, som riksrett kalles på islandsk, ble nedfelt i landets lover for mer enn 100 år siden, men dette er første gang den tas i bruk.

Island ble kastet inn i dyp resesjon etter bankkollapsen høsten 2008. Banken Icesave gikk over ende, noe som rammet tusenvis av bankkunder i Nederland og Storbritannia. Havariet førte til en voldsom krangel om kompensasjon som ennå ikke er løst.

Les også: Ny finanskrise kan gi mer i lommeboka

Neste artikkel

EU sier ja til Bayers oppkjøp av Monsanto