Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Island legger EU-søknaden på is

- Slik er demokratiet, sa utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson da han ga EU-kommisjonen beskjed om at Island ikke vil fortsette forhandlingen om medlemskap i EU.

Avgjørelsen om å sette bom for forhandlingene om EU-medlemskap har vært ventet siden det konservative Selvstendighetspartiet og Senterpartiet vant valget og inngikk regjeringssamarbeid. De to partiene er EU-motstandere, i motsetning til Sosialdemokratene som ledet den forrige regjeringskoalisjonen.

Turen til Brussel var Sveinssons første utenlandsreise etter at han ble utnevnt til utenriksminister for tre uker siden. I samtalen med Stefan Fule, EUs ansvarlige for forhandlinger om medlemsskap, fastslo han først at hensikten med turen var å gi beskjed om at Islands nye regjering har besluttet å ta en pause i forhandlingen.

- Men vi er en del av Europa og vil styrke våre forbindelser på andre måter, sa Sveinsson videre ifølge euobserver.com.

Ifølge icelandreview.com skal landets nasjonalforsamling, Alltinget, behandle landets standpunkt til videre forhandlinger med EU.

Annonse

Fule innrømmet på en pressekonferanse at Islands avgjørelse var et hardt slag for ham personlig. Han oppfordrer Island til å ta en rask avgjørelse på om regjeringen har til hensikt å gjenoppta forhandlingene eller ikke. Etter Fules mening er ingen tjent med forhandlingspause på ubestemt tid.

Den nylig avgåtte regjeringen på Island innledet samtalene om medlemskap i 2010. På det tidspunkt var landet i dyp økonomisk krise etter at landets tre største banker hadde gått overende i 2008. Umiddelbart etter bankkrakket viste meningsmålinger et lite flertall for EU-tilslutning, men stemningen snudde fort og allerede før forhandlingene startet mente 56 prosent av islendingene at søknaden burde trekkes.

Neste artikkel

Også SV går ut mot Vedum-regnestykke