Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen beviser for helsefare ved å spise genmodifiserte vekster

En bred gjennomgang av forskning på genmodifiserte vekster fant ingen beviser for at det er farlig å spise dem.

Det vites ikke om soyabønnene på bildet er genmodifiserte. En fersk rapport konkluderer da også med at nettopp det ikke har noe å si når det gjelder helsefare ved å spise soyabønnene. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
Det vites ikke om soyabønnene på bildet er genmodifiserte. En fersk rapport konkluderer da også med at nettopp det ikke har noe å si når det gjelder helsefare ved å spise soyabønnene. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

Resultatene av gjennomgangen er lagt fram av US National Academies of Sciences og tar for seg to tiår med forskning.

Selv om det ikke ble funnet beviser på at det er farlig å spise slik mat, advarer rapporten mot risiko knyttet til resistens hos insekter og ugress.

– Vi gravde dypt i litteraturen for å se på dataene om genmodifiserte og tradisjonelle planter med friske øyne, sier Fred Gould, som har ledet komiteen som står bak gjennomgangen og rapporten.

Les også: Kronikk: «Kunnskap og Frankenstein-mat»

Han innrømmer at både data og følelser rundt det kontroversielle emnet «har skapt et forvirrende landskap». Målet med den nye rapporten er å gi en uhildet oversikt, sier Gould.

Omfattende

Komiteen besto av over 50 vitenskapsfolk, som så på nærmere 900 publikasjoner der genmodifiserte egenskaper ved mais, soyabønner og bomull er omtalt.

Disse utgjør brorparten av de kommersielle genmodifiserte avlingene hittil.

– Samtidig som komiteen er klar over at det er vanskelig på avsløre langsiktige skadevirkninger på helse og miljø, fant den ingen dokumenterte beviser for at det er noen forskjell i menneskers helserisiko mellom genmodifiserte avlinger og avlinger som er dyrket fram på tradisjonelt vis. Den fant heller ingen beviser for direkte årsaker til miljøproblemer, heter det i rapporten.

Annonse

Les også: Bioteknologirådet fraråder GMO-mais regjeringen vil tillate

Arbeidet med rapporten har tatt drøyt to år. Komiteens medlemmer er stort sett forskere og professorer ved amerikanske universiteter, men også noen europeiske universiteter dukker opp på oversikten over komitémedlemmer.

Rapporten har også blitt fagfellevurdert av forskere og professorer på feltet, stort sett amerikanske. I tillegg satt det en representant for Frankrikes nasjonale senter for vitenskapelig forskning, en representant fra et felles matsikkerhetssenter for Australia og New Zealand, og en representant fra EUs matsikkerhetsorgan, EFSA, i vurderingspanelet.

Sikkerhetstest

Komiteen tar likevel til orde for «sikkerhetstesting» av nye plantearter, «uavhengig av om de er utviklet ved genmodifisering eller tradisjonelle metoder».

Les også: Arla vil ha mer GMO-fri melk

Det er viktigere å se på sluttproduktet enn prosessen, mener komiteen.

Insekter og ugress som utvikler motstandsdyktighet mot sprøytemidler trekkes fram som en kjent og alvorlig bekymring for landbruket. (©NTB)

Neste artikkel

Belgvekster kan redusere soyaimporten